Bauhaus – “The Sky’s Gone Out”

Listopad – 1982.

19. listopada 1982. izlazi treći i možda najkontraverzniji album engleskog benda Bauhaus, The Sky’s Gone Out”.

Za razliku od prijašnja dva albuma na “The Sky’s Gone Out” se bez ikakve logike miješaju žanrovi poput industriala, white reggaea pa sve do noisea, a sve s ciljem dočaravanja turobne, uznemirujuće atmosfere.

S ovim albumom Bauhaus si je priskrbio epitet začetnika gothic rocka, iako… gledajući malo unatrag, Joy Division su postojali prije njih.

Iako su fanovi bili podijeljeni u mišljenju oko kvalitete ovog albuma Alternative Press magazin ga je uvrstio među Top 10 najutjecajnijih goth albuma svih vremena.

Kritičari su Bauhausu najviše zamjerali što su na “The Sky’s Gone Out” dominantni osjećaji depresije i tuge. Nadalje, previše eksperimentiranja sa elektroničkim zvukovima i na kraju, potpuno nekonvencionalan pristup slaganja samog albuma.


Bauhaus – “Spirit”

Još jedna stvar koja je bila u najmanju ruku čudna je ta da “The Sky’s Gone Out” počinje sa tuđom pjesmom tj. obradom “Third Uncle”, Brian Enoa, za koju mnogi kažu da je najjača karika na albumu.

Ali osim nje, tu je i odlična obrada “Ziggy Stardust”, Davida Bowiea čiji se utjecaj osjeća i na ostatku albuma. Možda zvuči malo potcjenjivački, ali vjerojatnost da bi ovaj album bio i “omraženiji” bez ovih dviju obrada je gotovo sigurna.

U kaotičnom miksu raznih stilova pravu esencu ovog albuma može se osjetiti slušajući trilogiju “The Three Shadows” koja je ipak ono najbolje što “The Sky’s Gone Out” ima za ponuditi.

U svakom slučaju, jako dobro produkcijski odrađen album koji i nakon više desetljeća od izlaska zvuči jednako zastrašujuće.

Svidio vam se ovaj album ili ne, shvatiti će te da ima neku posebnu karizmu i da ćete mu se uvijek vraćati… iz nekog poremećenog razloga.


Bauhaus – “The Sky’s Gone Out” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci