Iron Butterfly – “Sun and Steel”

Listopad – 1975.

Iron Butterfly izdaje šesti i posljednji studijski album „Sun and Steel“.

Malo je ostalo od postave koja je snimila legendarnu „In-A-Gadda-Da-Vida„, a još manje od originalne postave koja je lansirala prvijenac „Heavy“.

Bio je to album na kojem je sudjelovao samo jedan originalni član, bubnjar, Ron Bushy, a uz njega i gitarista iz druge inkarnacije koja je snimila spomenutu kompoziciju „In-A-Gadda-Da-Vida“, Erik Brann. Ostali članovi grupe, uključujući i ključnog igrača, klavijaturiste i na vokalu, bili su pridošlice.

Dakako, sama činjenica da su  u grupi pridošlice neminovno nameće zaključak da su svojim utjecajem bojali album. I jesu, tako da, iako je album ostao u nekim „heavy“ granicama, izričaj je ipak vrludao van konteksta teškog izričaja tog doba. Stoga je i prijem od strane kritike bio mješovit. Od potpunog negiranja prava na postojanje, do priznanja kao dobrog albuma i „najboljeg albuma grupe u posljednje vrijeme“ (ma što to značilo).


Iron Butterfly – “Sun and Steel”

Interesantno, dakako u granicama djelovanja grupe jest činjenica da se na ovom albumu nalazi kompozicija „Scorching Beauty“, koja očito nije našla mjesto na prethodniku koji nosi njeno ime.

Simptomatično je i to da ni na jednoj kompilaciji grupe nema ni jedne pjesme s ovog albuma (ali i s prethodnika „Scorching Beauty“).
Album nije omirisao Billboard, što je za grupu imena Iron Butterfly bilo ravno porazu.

U nekim okvirima album i nije toliko loš, poglavito kroz prizmu prethodnika, no, svjetlosnim godinama je udaljen od kreativnog vrha opusa grupe. Uostalom, Doug Ingle, koji je u vrijeme izlaska ovog albuma već bio u mirovini, je bio autor većine materijala s prava četiri albuma i dakako, njegov vokal je bio identificiran s  grupom. Stoga, i pored činjenice da je „mali genijalac“ Erik Brann na albumu (u vrijeme snimanja albuma „In-A-Gadda-Da-Vida“, imao je 17 godina!) i pored tog što je Ron Bushy za bubnjevima, sve je to bilo premalo da bi se pažnja javnosti skrenula na grupu koja je u tom trenutku bila na svom kraju. Dakako, govorimo o kreativnoj komponenti, jer ona fizička, vjerovali ili ne, traje do današnjih dana!


Iron Butterfly – “Sun and Steel” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci