Atlantic Records

Listopad – 1947.

Ahmet Ertegun i Herb Abramson osnivaju Atlantic Recording Corporation (ili pojednostavljeno znana kao Atlantic Records).

Porođajne muke su se otegle te je prvo izdanje lansirano tek godinu kasnije, no, ubrzo Atlantic Records postaje eminentna kuća s podugom listom pulena, koji su stanovali na top listama tog doba. Govorimo dakako o umjetnicima područja jazza, R&B-a i soula, kao što su bili Aretha Franklin, Ray Charles, Wilson Pickett, Sam and Dave, Ruth Brown i Otis Redding. Sam pogled na imena dovoljno govori o gabaritima koje je zauzimala novoosnovana kuća u prvoj fazi svog života.

No, genijalnost osnivača, pogotovo Erteguna nije bila uzidana samo u temeljima diskografske kuće. Imao je nepogrešiv nos za prepoznavanje novog trenda i kvalitetnih umjetnika koji će ga promicati. Stoga i ne ćudi njegov „potez stoljeća“, a kojim je otpisanoj grupi Led Zeppelin ponudio ugovor za snimanje drugog albuma.

Grupa je naime nakon što je debut album bio popljuvan od svih meritornih muzičkih izdanja i ismijan od suvremenika, de facto ostala bez ugovora za snimanje. Tmurnom ozračju budućnosti grupe je kumovala činjenica da je bila na beskonačnoj američkoj turneji i to u mnogo slučajeva, nastupala kao predgrupa ili s poznatijim bendovima. Odsustvo iz matične zemlje i negativne recenzije prvog albuma doveli su do toga da je grupa na Otoku bila prekrižena.

I onda na scenu stupa Ertegun, i grupa “u hodu“, za vrijeme turneje, snima drugi album, a Atlantic Records ga izdaje …. .
I ostalo je povijest.

No, Ertegun ne bi bio to što jest da svoje područje djelovanja nije proširio i van kompanije koju je vodio. Tako je 1983. godine pokrenuo inicijativu i bio jedan od suosnivača danas glamurozne Rock & Roll Hall of Fame. (Nažalost, nakon inicijalnog uvođenja, politika organizacije je krenula smjerom s kojim se Ertegun nije slagao, no, to je jedna druga priča).

Atlantic Records je poznat u svijetu muzike po tome što se među prvima uključuje u nova kretanja i trendove, i dakako, prvenstveno zahvaljujući agilnosti i geniju Ahmeta Erteguna.

I danas kuća djeluje na nekoliko „frontova“.
Ahmet Ertegun je preminuo 2006. godine od posljedica nesretnog slučaja.

Povezani članci