The Who – „Quadrophenia“

Listopad – 1973.

Dvije godine nakon što se povukao iz javnog života i posvetio radu u studiju, Pete Townshend izlazi pred medije s informacijom da sklada drugu rock operu.

Iskreno rečeno, nitko u to vrijeme nije očekivao tako nešto, jer se grupa nakon prve rock opere „Tommy“ vratila starom načinu komponiranja pjesama koje nisu imale zajedničkih točaka po pitanju koncepta. A pogotovo je ta nevjerica bila pojačana činjenicom, da je nakon opere „Tommy“, grupa bezuspješno pokušala nastaviti s pisanjem rock opere. Tako je projekt „Lighthouse“ napušten i mjesto ustupa albumu koji uskoro izlazi. „Who’s Next“ predstavlja svojevrsni korak nazad, ka originalnom izričaju banda.

U tom kontekstu, nakon dvije godine čekanja dolazi izjava da Pete Townshend radi na novoj operi. Ne treba posebno objašnjavati koju je znatiželju sve skupa izazvalo, jer ne zaboravimo, The Who su već bili kako koncertna atrakcija, tako i cjenjeni tvorci odličnih albuma.

I napokon, tog listopada 1973. godine, izlazi nova rock opera grupe The Who, „Quadrophenia“. Za razliku od mnogih velikih djela koja po izlasku i nisu pobrala lovorike, ovaj put je bilo sasvim suprotno. „Quadrophenia“ pobire sve što se pobrati dalo!

Hvalospjevi su bili unisoni, kako od fanova, kritike, svih medija… s punim pravom!


The Who – “5:15”

„Quadrophenia“ zasjeda na vrhove top lista na svim kontinentima, no, što je interesantno, na ni jednoj nije došla na prvo mjesto. Pomalo tragična činjenica za jedno ovakvo djelo.

Inače „Quadrophenia“ je do tada pa i u kasnijem opusu, najkompleksnije djelo grupe. Pod ovim, ajmo biti pošteni i priznati, prvenstveno mislim na Pete Townshenda, koji je idejni tvorac djela i kompozitor većine materijala na albumu. U biti, cijeli album nosi njegov potpis.

Dok je sinopsis opere „Tommy“ bio donekle podređen priči i muzici koju je nosio, sinopsis za „Quadropheniu“ bi se mogao komotno izdati kao zasebna knjiga, koja bi stala uz bok najvećih književnih ostvarenja današnjice. Stoga nije ni čudo, da je naknadno, po ovom sinopsisu, bez puno dorada, snimljen isto tako, odličan film.

U kratkim crtama, cijela priča prati mladića po imenu Jimmy, koji pati od šizofrenije i to multiplicirane u četiri ličnosti. Te četiri ličnosti su, Keith, John, Roger i Pete, dakle, članovi benda. Tim slijedom, svaka od podvojenih ličnosti ima karakter nositelja. Pete je sve to skupa smjestio, a gdje nego u, Mod okruženju. Prisjetimo se, grupa The Who je bila glasnogovornik pokreta Modova, i čak štoviše, bila je njihova perjanica i neka vrst vođa.


The Who – “Love, Reign O’er Me”

Dakle, opterećen šizofrenijom, u nemogućnosti da sebi nađe mjesto u društvu, Jimmy se pridružuje pokretu Modova, usvajajući njihove rituale i ponašanje. Dakako, to je podrazumijevalo i redovne tuče s suprotnim taborom, Rockerima. Razočarava se u sam pokret, jer otkriva plošnost, površnost i licemjerje same biti. Ipak upire sve snage da bude dio njega, ali biva odbijen. I tada dolazi do spoznaje, da problem nije u okolini, ni u osobama koje ga okružuju, već u njemu samom.

Čudesna priča, vrijedna izdanja u obliku romana.

Muzika na albumu je donekle podređena priči, ali svejedno, čudesno svježa, inspirativna, a posebno su impresivne instrumentalne teme, koje objedinjuju četiri osnovne, posvećene ličnostima koja opsjedaju Jimmya.


The Who – “Quadrophenia” (Live In London/2013)

I za kraj, o imenu.
Ime „Quadrophenia“ je došlo iz rijeći šizofrenija, u kombinaciji sa Quadro (stereo zvukom koji je upravo evoluirao u to vrijeme). I dakako, sve skupa se poklopilo sa podvojenom Jimmyevom ličnošću u obliku četiri osobe.

„Quadrophenia“ je proslavila grupu The Who u toj mjeri, da je priskrbila grupi epitet besmrtnosti. Doduše, i da je nisu napravili, bili bi upamćeni kao jedna od velike britanske četvorke.

„Quadrophenia“ živi i dan danas. 2013. godine Pete i Roger su priredili veličanstvene predstave.

Za ovaj Vremeplov sam pripremio isječak iz osvježene verzije opere, s kojom je grupa The Who odradila svjetsku turneju. Radi se instrumentalnom segmentu, sastavljenog od četiri osnovne teme, koje opisuju te podvojene ličnosti koje nosi Jimmy i koje uostalom i nose cijelo djelo.

Predivno!

Muzika u svom najboljem izdanju i u svojoj punoj rijeći!!


The Who – „Quadrophenia“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci