Focus – “Focus II” aka”Moving Waves”

Listopad – 1971.

Kad je na muzičkoj sceni izašao prvi album grupe Focus, manje više sve oči su bile uprte u ovaj iznimni holandski bend.

Niknuvši na pepelu grupe Brainbox, Focus već prvim uratkom determinira svoj izričaj, a u instrumentalima definira i njegovu konačnu verziju, koja će dakako, protokom vremena evoluirati.

Unijevši dašak srednjovjekovnog ugođaja u instrumentalima, Focus po lansiranju međunarodnog izdanja zauzima visoke pozicije na globalnoj razini. Stoga nije bilo ni čudo da se nasljednik, drugi album, s nestrpljenjem očekivao.

No, nije sve bilo bajno. Akkerman nije bio zadovoljan ritam sekcijom, te je svoj ostanak u grupi uvjetovao personalnim izmjenama. Dakako, novi glazbenici su došli iz Brainboxa. (basist Martin Dresden i bubnjar Hans Cleuver su zamijenjeni s Cyril Havermansom i Pierre van der Lindenom).


Focus – “Hocus Pocus”

„Focus II“ izlazi u Holandiji, da bi po prelasku granice matične zemlje dobio naziv „Moving Waves“.

Bilo je to iako očekivano, prvoklasno iznenađenje, jer album je donio grupu u naponu kreativnog naboja. Kako su na vrijeme shvatili da su im instrumentali „ovan“ za otvaranje puta prema top listama, okrenuli su se u tom smjeru. Ali ne samo to, pored zaraznog „Hocus Pocus“, s kojim su došli na komercijalne top liste singlica, cijelu „b“ stranu vinila zauzima epska, 22. minutna „Eruption“, inspirirana operom „Euridice“, talijanskog kompozitora Jacopo Peria.

Album postaje najkomercijalnije izdanje benda i istovremeno i uvod u treći album „Focus III“, s kojim će grupa definitivno porobiti cijelu zapadnu civilizaciju.

I da ne ostane nezabilježeno, za producentskim pultom je sjedio Mike Vernon.

I za kraj, jedina zamjerka ovom velikom albumu je dizajn omota, koji je neinventivan i banalan, daleko ispod renomea grupe u tom trenutku, a pogotovo sadržaja kojeg nosi.


Focus – “Focus II” aka”Moving Waves” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci