Brian Eno – “Small Craft on a Milk Sea”

Listopad – 2010.

Brian Eno je karizmatično ime već pola stoljeća i oko njega se pletu nevjerojatne glazbene mreže.

Iako je kao producent odradio neke od najvećih izdanja u modernoj muzici i kao član Roxy Music, sudjelovao u kreaciji remek djela prošlog stoljeća, ipak će ostati u povijesti najpoznatiji po svom angažmanu na polju istraživanja zvuka i ambijentalne muzike.

Pri tom surađuje s nebrojeno umjetnika različitih provenijencija. Dovoljno je reći da je s Robert Frippom snimio dva briljanta albuma, koji su postali temelj ambijentalne muzike kao pravca u umjetnosti.


Brian Eno – “Paleosonic”

Razvijajući svoj izričaj i neprestano eksperimentirajući zvukom, taj skulptor zvuka snima 2010. godine album “Small Craft on a Milk Sea”. Ovaj put surađuje s dva eminentna glazbenika, Jon Hopkinsom i Leo Abrahamsom.

Kao i svi njegovi albumi, ni ovaj nije „još jedan u nizu“ i to po mnogo čemu. Na ovom albumu je naglašena zastupljenost melodije kao osnovni dio strukture koju nosi, što neminovno “vuče” i „raskošne“ aranžmane, što je za poznavatelje opusa ipak iznenađenje, jer Eno i minimalizam su dva srodna pojma.


Brian Eno – “Emerald and Lime”

Album “Small Craft on a Milk Sea” se sastoji od petnaest kompozicija, od koji svaka za sebe predstavlja muziku za film, (koji nije nikada snimljen). No, za razliku od klasične muzike za film, koja je direktno u službi filma i radnje, ove kompozicije su samostojne i svaka orbitira oko svoje osi. U toj mjeri da je Eno odlučio da na različitim medijima nosača zvuka rasporedi kompozicije na različita mjesta. Time neuvijeno dokazuje egzistentnost kvalitete, ali i zajedničku ideju koju nosi svaka kompozicija, te u biti i nije bitno njeno mjesto na nosaču zvuka.

Možda se nekome učiniti da je dužina kompozicija prekratka, te da se u tako kratkom vremenu nisu stigle razviti, bar ne na onom nivou na kakvom Eno inače obitava, ali Eno je kreator i njegovu volju treba poštivati. U biti, ne kaže se za ništa da su najljepše note u avangardno/eksperimentalnom okruženju one koje nisu napisane i izvedene.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

 

Povezani članci