Redbone – “A’s & B’s”

vođeni Plesom duhova

Tradicijska znanja, koja se usmeno prenose kroz generacije, održavaju sjećanje na vidljive i nevidljive stanovnike nekog mjesta. Međutim, pristup nekim vrstama znanja je ograničen. Djela, riječi i misli u mnogim se tradicijama shvaćaju kao moć u svijetu.

Velikodušnost je, u indijanskoj tradiciji, religiozni čin, ali i društveni. Vrijednost velikodušnosti je možda najdramatičnije prikazana u praksi naroda sjeverozapadne obale poznatoj kao ‘potlatch’, u kojem se imovina i darovi ceremonijalno dijele. Ljudska su bića naučena željno davati jer time oponašaju velikodušnost mnogih ne-ljudskih bića koja ljudima daju hranu.

U isto vrijeme, promjene koje su pohodile američke domoroce nakon dolaska Europljana bile su masovne, bez presedana i uglavnom destruktivne. Cijeli jezici, a s njima i ceremonije, pripovijesti i usmene biblioteke akumuliranog znanja o ljudskoj i prirodnoj povijesti – izgubljeni su.

Ponekad je, međutim, poremećaj toliko katastrofalan da pojedinci i zajednice moraju odgovoriti svježim, snažnim vizijama koje presađuju klicu mudrosti iz prošlosti u potpuno nove klijetke. Kada uspije, takvo nadahnuće može spojiti tradiciju i inovaciju na iznenađujuće učinkovite načine.


Redbone – “Chant: 13th Hour”

Tijekom pomrčine sunca u siječnju 1889., indijanski vjerski vođa Wovoka je pao u stanje transa tijekom kojeg ga je Bog obavijestio o značajnim promjenama koje će doći – da će preci njegovog naroda ustati iz mrtvih, da će bivoli ponovno ispuniti ravnice, a bijeli kolonizatori nestati. Nadalje mu je dao upute za osiguranje ovih događaja: Indijanci su trebali prihvatiti američku kolonijalnu hegemoniju, ostati miroljubivi i ispovijedati svoju vjeru u uskrsnuće mrtvih (ili duhova) sudjelovanjem u ritualnom plesu, tzv. Plesu duhova.

Redbone priča živopisnu priču o ovom zanemarenom poglavlju američke povijesti, snažnu priču o pokretu za građanska prava američkih domorodaca i rezultirajućoj borbi za identitet ispričanu kroz vrhunsku karijeru pionira West Coast rock ‘n’ rolla… uvjerljivu priču koja seže mnogo dalje od same rock glazbe.

Kao čest gost na prostorima Sunset Stripa, Jimi Hendrix bio je oduševljen sviranjem braće Vegas i predložio im osnivanje sastava. Znajući da su potomci američkih domorodaca, predložio im je ime koje odražava njihove korijene: “Redbone”, cajunski izraz za osobu mješovite rase.

Jedinstven i inovativan, sastav ne tvrdi da pripada nekom posebnom glazbenom pokretu. Premda nose tradicionalne autohtone nošnje i vješto miješaju rock glazbu s R&B-om, swamp blues-funkom, blue-eyed soulom, plemenskim i latino korijenima, pa čak i countryem teško ih je klasificirati. To je zapravo ono što oni žele – biti jedinstveni.


Redbone – “Wovoka”

Mnogo puta su se u svojim tekstovima i stilu izvođenja referirali na Cajun i kulturu New Orleansa, a također su često razvijali mističnu i religioznu inspiraciju, miješajući indijanske i kršćanske kulture.

Hrabro se zalažući za društvenu pravdu kroz svoju glazbu bili su velike pristaše ‘American indian movement’ (AIM), te je većina njihovih ranih prihoda nesebično otišla u pomoć financiranju tog pokreta.

Dana 22. travnja 1970. stvorena je povijest u Philadelphiji prilikom prvog predstavljanja svijetu ‘Dana planeta Zemlje’ kada su nastupili sa svojom uistinu velikom indijanskom pjesmom “Chant: 13th Hour” s albuma ‘Potlatch’, koja uz dugi šamanski ton ljudskog glasa potpomognut bubnjevima nosi veliku moć te je jedan od prvih primjera “world music”.

Kao vrhunski glazbenici, Redbone neupitno pripadaju u ‘Rock and Roll Hall of Fame’ zbog pionirskog ponosa, podizanja svijesti i stava koji je sastav pokazao u popularizaciji svoje ostavštine, te glazbe koja se pokazala bezvremenskom na pulsu ljudskog stanja i nesagledivog trajnog učinka.

Iako samo još jednom u nizu, ovom kompilacijom ponovno otkrivaju kako su u svom najboljem izdanju proživjeli vlastite korijene s ciljem predstavljanja svoje glazbe novoj generaciji.


 

Redbone – “Witch Queen Of New Orleans”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci