ZZ Top – “Recycler”

Listopad – 1990.

Američka boogie atrakcija ZZ Top izdaje deseti album, “Recycler”.

Bilo je to vrijeme kad je grupa prolazila kroz razbolje mirnog egzistiranja na staroj slavi i unikatnom imageu u medijima. Pa i pored toga, prethodnik, “Afterburner” je pokazao da grupa još uvijek ima volje i snage za kreativan rad.

“Recycler” nije nastavio taj trend. I pored toga što je imao tri singlice, koje su imale veliku frekvenciju na MTV, album nije pobrao lovorike, ni medu kritičarima, a ni među sljedbenicima ove grupe.

Sastav je u to vrijeme imao jedan adut, pored singlica koje su debelo odskakale od prosjeka albuma. Radilo se o franšizi, “Back to the Future Part III”, u čijem je sound tracku bila i sirova verzija teme “Doubleback”. I to je dalo vjetra u leđa albumu i gurnulo ga prema top listama.

Drugim riječima, “Recycler” postaje posljednji album grupe ZZ Top koji u Engleskoj dobiva certifikat srebrne tiraže, i smjesta se na #6 mjesto Billboarda i na #8 u Engleskoj.


ZZ Top – “My Head’s In Mississippi”

Singlice, svaka za sebe, “Doubleback” grabi prema #1 mjestu, dok je sljede dvije singlice, “Concrete And Steel” i “My Head’s In Mississippi”. Dakako, sve su bile popraćene video clipovima koje je MTV bjesomučno emitirao.

Sam naziv albuma se tijekom vremena uvriježio za točnu determinaciju sadržaja koji je na njemu. No, i pored toga, ZZ Top je bio na putu u povijest, zauzimajući jedan od vrhova muzičkog Olimpa svojeg doba.

Sam image sa bradama koje su im davale lako prepoznatljiv izgled, su isto tako debelo pomogle grupi da se identificira među mladim naraštajima. U biti, ZZ Top su najbolji primjer u kojem se zrcale epohe. Od sedamdesetih, kad je muzika bila u prvom planu, a scenska prezentacija se svodila na dobru svirku i ništa više, do pojave MTV-a, kad je ta ista prezentacija postala sama sebi svrhom.

Ne u slučaju ZZ Topa, ali oni su najkarakterističniji primjer uspjeha koji se ostvario u trenutku kad se image nadogradio na muziku.


ZZ Top – “Recycler” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci