Focus – “Mother Focus”

Listopad – 1975.

Grupa Focus izdaje peti album “Mother Focus”.

Bio je to početak kraja jedne velike grupe, koja je na sceni donijela dašak srednjevjekovnog dvora i kombinaciju sakralne i klasične muzike s rockom. Album se svjetlosnim godinama udaljio od svojih prethodnika, donijevši grupu u jednom potpuno novom izdanju. Nažalost, to izdanje je bilo podcrtano nedostatkom inspiracije, gubljenjem smjera i nadasve neinventivnim kompozicijama.

Sve u svemu, žalosno!

A počelo je 1970. godine, izlaskom debut albuma “In and Out of Focus”, na kojem su se našle danas već antologijske kompozicije, instrumentali “Focus” i “House of the King”. Nastavak je bio briljantan. “Moving Waves” je Focus lansirao na međunarodnu scenu, potvrđujući ih kao najperspektivniju europsku rock grupu, dakako, progresivnu. No, ovaj progresivni element u izričaju ih nije spriječio da se neprestano penju po top listama s predivnim instrumentalima, što najviše imaju zahvaliti Jan Akkermanu, njegovom nesvakidašnjem pristupu sviranju gitare, kao i njenom posebnom zvuku.

Dan danas manje više svi instrumentali ove grupe su redovni posjetitelji radijskih prostora. U biti, postali su neka vrst rock evergrina, tako da većina slušatelja kojima zapnu za uho i ne znaju tko su stvarni autori.


Focus – “Mother Focus”

Nasljednik albuma “Moving Waves”, “Focus III”, je još više zacementirao status grupe, kako u progresivnim krugovima, tako i na međunarodnoj sceni uopće. Album sadrži sve ono što je grupu Focus činilo velikom grupom. S njime su se popeli na muzički Olimp.

“Hamburger Concerto” je još uvijek imao briljantnih trenutaka, što ga je činilo veoma dobrim albumom. Nažalost, bio je ujedno i posljednji “svježi” album grupe. Album je ipak, na trenutke već najavljivao katastrofu koja se valjala iza horizonta.

A ona je došla u obliku albuma ”Mother Focus”. Thijs Van Leer i Jan Akkerman su jednostavno presušili. Na ovaj album se ne isplate trošiti rijeći. Nema pečat, nema atmosferu i nadasve nema ono što je grupu Focus činilo velikom i nadasve, jedinstvenom na sceni.
I priča se tu završava.

Dakako, grupa je nastavila nakon ovog albuma, manje više s istim rezultatom, do današnjih dana. Posljednji albumi jesu slušljivi, ali sve je to premalo.

Thijs Van Leer, jedini originalni član i ujedno glavni kompozitor, se pokušavao u par navrata vratiti na stare pozicije, no bez Akkermama, svi pokušaji su unaprijed osuđeni na propast. Stoga, za sve vas koji želite istražiti ovu grupu i otkriti jedan sasvim drugačiji svijet. Focus su, „In and Out of Focus“, „Moving Waves“, „Focus III“ i „Hamburger Concerto“!
Ostalo zaboravite!

I za kraj jedna zanimljivost.
Thijs Van Leer se oženio na ovim prostorima, tako da na albumu Focus 8, postoje dvije kompozicije na “našem” jeziku. (“Što Čes Raditi Ostatak Života?” i “Blizu tébe”.)


 Focus – “Mother Focus” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci