“Edison Bell Penkala Ltd”

Listopad – 1926.

Ne zaostajući mnogo za najmodernijim strujanjima u tehnologiji, u Zagrebu je osnovana tvornica za izradu gramofonskih ploča, koja je uz to još i sklapala gramofone. Ime tvornice je bilo “Edison Bell Penkala Ltd”. Doduše, s radom je počela tek godinu kasnije, ali datum je simbolično otvorio eru početka prodora medija u svakodnevni život.

Interesantan je sam naziv kompanije, jer uz općepoznata imena Edisona i Bella, koji su zaslužni za izum gramofona, odnosno pionira eksperimenta sa zvukom, ravnopravno se našlo ime Penkala. Naš izumitelj je, pored izuma, pogađate, penkale, isto tako usavršio prve gramofonske igle. On im je da onaj konačni općepoznati oblik i formu čime je unaprijedio funkciju (reprodukciju).

Izdavačka djelatnost na početku rada nije bila velika, počelo se s izdavanjem stranih izdanja (licencirana izdanja iz Engleske i Njemačke), da bi se ipak po isteku godine krenulo sa snimanjem originalnih jazz snimki nastalih u domaćem „studiju“. Pomalo zbunjujuće djeluje podatak da je pak prvo izdanje (jazz sastav Swing trio) krenulo na police trgovina tek 1938. godine!?

Nažalost, to je ujedno bio i početak kraja ovog pothvata. U povijesnim arhivima nije ostalo puno tragova njenog postojanja, te je (bar meni) nepoznato zašto je i pored poprilično bogatog kataloga, sve teklo prema bankrotu.

Ali, knjiga je otvorena i na svjetlo dana se javljaju slične kompanije koje pokrivaju svoj dio tržišta. U Zagrebu je u to vrijeme djelovala još jedna mala firma “Druker sokol rekord”, dok je u Beogradu stvorena diskografska kuća “Balkan”.

U ovom kontekstu je interesantna priča još jedne male firme koja je osnovana u Zagrebu u to vrijeme, “Elektroton”, koja je otkupila opremu od propadajuće firme Edison Bell Penkala Ltd, a koja će po završetku Drugog velikog rata biti nacionalizirana i dobiti ime Jugoton.

Tako su nekako tekli događaji koji su udarili temelje današnjim diskografskim kućama na našim prostorima. Dakako, najinteresantnije jest to da je ime Penkale ravnopravno uz imena Edisona i Bella, što je u ovom kontekstu malo ili skoro nikako poznata povijesna činjenica.


Edison Bell Penkala gramofon

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci