INXS – “Kick”

Listopad – 1987.

INXS izdaju prijelomi album “Kick”.

Samo nastajanje albuma pa i njegov plasman je tekao sve samo ne glatko. Uz izdavanje se veže bizarna priča, toliko puta ispričana u rocku.

Još od ere Beatlesa, kad su od strane Deccae bili odbijeni kao neperspektivni sastav čije je vrijeme prošlo, preko U2, koju su bili odbijeni od strane diskografske kuće, kao netalentirani, pa sve do ovog albuma, kojeg diskografska kuća Atlantic nije htjela izdati. Razlog, muzika nije prilagođena radio emitiranju. (ma što to značilo!).

Išlo se toliko daleko, da je Atlantic ponudio milijun dolara da se vrate u Australiju i počnu sve ispočetka, a na ovaj album da se zaboravi. Na sreću, grupa je inzistirala te je Atlantic nekako pristao na izdavanje.

Krenuli su prvo sa singlicama, koje su izlazile u rasponu od nekoliko mjeseci do finalnog izdavanja albuma. Bile su to redom, “Need You Tonight”, izdana u Rujnu 1987, “Devil Inside“, izdana Veljači 1988, “New Sensation”, izdana u Ožujku 1988, “Never Tear Us Apart”, izdana u Kolovozu 1988. Naknadno je, u Ožujku 1989. godine izdana “Mystify”.

INXS_ Kick

Impresivan niz, pogotovo što je svaka od singlica posebno harala top listama, utirući put albumu prema zvijezdama. To se i dogodilo. Album je po izlasku jednostavno eksplodirao, dižući INXS na nivo globalne atrakcije. “Kick” postaje najuspješniji album grupe INXS, te biva certificiran Platinastom tiražom, ni manje ni više, nego šest puta. Svih pet singlica skinutih sa njega se penju na US Top 10.


INXS – “Devil Inside”

O MTV tretmanu je izlišno i govoriti. Bilo je to vrijeme kad su se pjesme s albuma bjesomučno vrtjele na toj specijaliziranoj satelitskoj muzičkoj postaji, doslovno, 24/7!

I za kraj parafraza Lennonove izreke, da jedan album vrijedi onoliko koliko se sa njega može skinuti singlica. U tom kontekstu, album “Kick” je apsolutno remek djelo, jer svaka pjesma na albumu može komotno ići kao singlica i pri tom poharati top listu.

Stoga nije ni čudno što je album ušao u povijest moderne umjetnosti, kao jedno od vrhunskih dostignuća svog žanra.


INXS – “Kick” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci