Fleetwood Mac – „Tusk“

Listopad – 1979.

Fleetwood Mac izdaju dvanaesti album „Tusk“.

Album je nastajao dugo i mukotrpno, jer dostojno naslijediti svjetski mega hit „Rumours“, je bilo, skoro pa nemoguće.

Grupa se ugnijezdila u studiju, dani su prolazili, troškovi rasli. Do izlaska albuma, troškovi su se zaokružili na šesterocifrenu znamenku, u dolarima dakako.

„Tusk“ izlazi kao dupli album.

Za razliku od prethodnika, koji se prodavao u monstruoznoj tiraži, koju je bolje i ne spominjati iz pristojnosti, album „Tusk“ se prodaje u „skromnoj“ tiraži od samo četiri milijuna primjeraka.

Album je proglašen promašajem!!!  Promašaj s prodanih četiri milijuna primjeraka. Koliko bi grupa i solista danas rado imali taj i takav promašaj?

Bilo kako bilo, „Tusk“ se penje na top liste. U Americi dolazi do #4 mjesta Billboarda, i tu stoji punih pet mjeseci, na top 40. U Engleskoj prolazi daleko bolje, zauzima prvo mjesto nacionalne top liste. Ni u ostatku svijeta nije loše prošao.

Uz to, album su nosile dvije top 10 singlice, „Tusk“ i „Sara“.


Fleetwood Mac – “Tusk”

Sve u svemu, niti malo loše, pa čak i za mega popularnu grupu, kakva je bila Fleetwood Mac u to vrijeme. U biti, moglo bi se reći, da je album čak pomalo i eksperimentalan, jer ipak je nastao u vrijeme eksplozije punka, tako da nije mogao izbjeći tim uticajima. Isto tako, album donosi i drugačiji pristup kompozicijama, uglavnom kreativca Lindsey Buckinghama.

Od strane članova, album je jednoglasno prihvaćen kao jedan od….McVie ga smatra djelom „tri solo umjetnika“ (Christie McVie, Lindsey Buckingham i Stevie Nicks), dok ga Mick Fleetwood navodi kao najbolje djelo grupe od osnutka. U ovome bih ga ipak osporio, jer jabuke se ne miješaju s kruškama, ali, da je album najbolji uradak ove postave, to mogu prihvatiti.

Nakon izlaska albuma „Tusk“, Fleetwood Mac odlaze na veliku svjetsku turneju koja je završila trijumfalno, ustoličivši grupu kao globalnu koncertnu atrakciju.

Kasniji radovi grupe nisu dosizali visine albuma „Rumours“, ni pristup albuma „Tusk“, no održavali su status grupe. Očito je da su svi bili zadovoljni s time.

Inače, grupa Fleetwood Mac je jedina grupa u povijesti muzike, koja je postala svjetski broj jedan u dva različita razdoblja, s dvije potpuno različite postave (osim ritam sekcije) i s dvije dijametralno suprotne vrsti muzike. No, ovo je jedinstvena tema, na trenutke pomalo bizarna, ali ipak klasična priča o upornosti i ne odustajanju.


Fleetwood Mac – „Tusk“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci