Santana – „Caravanserai“

Listopad – 1972.

Američki bend Santana izdaje četvrti album, „Caravanserai“.

Izlasku albuma su prethodile personalne promjene u sastavu, koje su u biti samo najavile zaokret i daljnje osipanje benda.

Ostajući bez basiste, perkusioniste i bubnjara, Carlos Santana uzima sebi bliske glazbenike, više jazz orijentacije i ulazi u studio.
Nakon mega uspješna tri albuma, svi su očekivali nastavak. Nije bilo baš jasno, u kojem smjeru, no ono što je izašlo na svjetlo sunca, iznenadilo je ne mnoge, već sve.

„Caravanserai“ je po izlasku bio primljen sa nevjericom. Tako jaki zaokret u izričaju si je malo tko mogao priuštiti, kako onda, a pogotovo danas. Napuštajući koku koja je nosila zlatna jaja, Santana se upušta u nepoznato, uvodeći meditaciju i jazz u svoj izričaj. Dakako, osipanje publike je bilo neminovno, ali očito, Santana nije mario previše za komercijalnu stranu, bila mu je važnija umjetnička.

I tu se ovaj album odvaja i predstavlja „turning point“ u karijeri benda pa i samog Carlos Santane. Napuštajući rock protkan latino izričajem, gazi u potpuno nepoznato područje kompleksne eklektičke muzičke forme, stvarajući novi koncept, koji će još više doći do izražaja na sljedećim albumima, „Welcome“, „Love Devotion and Surrender“ (u kolaboraciji s John Mahavishnu McLaughlinom), te „Illumination“, s Alice Coltrane.


Santana – “Song Of The Wind”

Iako je u biti album vjesnik tamnih dana za Santanu, jer s ovim albumom počinje komercijalni pad benda, na umjetničkom polju predstavlja ogroman uspon, koji će nastavit sa sljedećim izdanjima, uspon, obrnuto proporcionalan s komercijalnom komponentom.

Ukratko, da ne filozofiram, album je ne samo odličan, već savršen!
Dati mu dati epitet remek djela ili ne, potpuno je irelevantno, jer je još uvijek živ i živi svojim životom, izdvojen od prethodnog opusa benda i s malo dodirnih točaka s nasljednicima. (Dakako, van već tri spomenuta albuma, kojima je svojevrstan uvod)

Ovo je ujedno i posljednji album na kojem sudjeluju Greg Rollie i Neil Schon, koji odlaze da bi osnovali Journey. Umjetničke razmirice su bile prevelike, da bi muzičari ovakvog formata ostali zajedno.

Album „Caravanserai“ ipak postiže zavidan komercijalni uspjeh. Penje se na #8. mjesto Billboarda, prodajući se u više od milijun kopija. Nije loše za jedan u biti potpuno nekomercijalni i kompleksni album.

I kad o kompleksnosti govorim, za kraj samo još ovo. Ne sjećam se više o kojem se magazinu radilo, ipak je bilo davno, no ono čega se sjećam, kritičar koji je pisao recenziju o ovom albumu, nije imao težak zadatak. Ispod naslova kao recenzija je stajala samo jedna rečenica:

„Čista filozofija!“

Potpisujem!


 Santana – „Caravanserai“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci