Van der Graaf Generator – “Godbluff”

Listopad – 1975.

Van der Graaf Generator izdaje peti album “Godbluff”.

Album je donekle bio iznenađenje, jer bend u biti nije postojao prije turneje koja mu je prethodila. Zahvaljujući nepodijeljenim simpatijama koje su stekli za vrijeme turneje, kao i statusu kojeg su potvrdili svojim ponovnim okupljanjem, Peter Hammill & Co odlučuju ući u studio.

Pa i onda, nitko nije očekivao nešto bitnije od već donesenog na turneji i prethodnim albumima. Možda baš i radi odsustva bilo kakvih očekivanja, kad je album “Godbluff” izašao, naišao je na većinom pozitivne kritike.

U trenutku lansiranja i nije bilo toliko vidljivo da će se album pozicionirati kao jedan od najboljih koje je grupa izdala, poglavito radi nešto promijenjenog izričaja koji se u neku ruku vratio par koraka unazad. No, povijest kao i obično, sve račune naplati i sve postavi na svoje mjesto. Tako je bilo i s ovim albumom, te on zasluženo zauzima povlašteno mjesto u opusu.

Sam izričaj kojeg je grupa prezentirala na ovom ostvarenje je čvršći od prethodnika, jer kako su sami izjavili, jednostavno nisu htjeli napraviti “Son of Pawn Hearts”. (drugim riječima, nisu htjeli napraviti ni nasljednika, ni kopiju njihovog najuspješnijeg albuma u prvoj fazi postojanja)


Van der Graaf Generator – “Arrow”

Album dakako obiluje eksperimentom, ali ne više onako sirovim kao na prethodnicima, a za cijelu sliku albuma ipak je zaslužna grupa, jer ovo je prvi album na kojoj se članovi pojavljuju kao producenti. Nakon ovog albuma Van der Graaf Generator nikada više neće uzimati vanjske suradnike da im produciraju albume.

Nemam namjeru ulaziti u ikakve detalje ovog albuma s muzičke strane, jer ovo je ipak notica iz povijesti, pa ću za kraj citirati kritičara Julian Copea, koji je 2002. godine u Mojo magazinu napisao ovo:
It was the best re-formation ever. „Godbluff“ was every inch a classic. It conjured up vast tracts of heathland, the burning huts of herdsmen, hordes of chariot maniacs trashing farmsteads, heads on javelins stuck in. And Hamill standing amidst all this, Zoroaster-like and mystified, searching desperately and eloquently for some semblance of moral where there was none.

Kako rečeno, u dvije rečenice oslikan cijeli album!

Kao što sam gore napisao, povijest je učiteljica života i strogi profesor koji stvari slaže na svoje mjesto. Katkad sporo, katkad presporo, ali na kraju, ipak u većini slučajeva, nakon što škart odloži u smeće, poslaže police i sadržaj na njima.

Album “Godbluff” je tipičan primjer!


 Van der Graaf Generator – “Godbluff” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci