Monty Python’s Flying Circus

Listopad – 1969.

Od tog dana u Listopadu 1969. godine svijet komedije, satire, parodije, angažiranog seciranja negativnih pojava u društvu, … , nikada više neće biti isti.

BBC je lansirao Monty Python’s Flying Circus.

Šestorica golobradih “zafrkanata”John Cleese, Terry Jones, Michael Palin, Graham Chapman, Eric Idle Terry Gilliam (koji je u to vrijeme bio crtač stripova u Americi), su se i prije pojavljivali na televiziji, ali nikad zajedno i nikad pod imenom Monty Python’s Flying Circus.

Sve je počelo kad su Cleese i Chapman privoljeli Jonesa, Palina i Idlea da s njima rade na seriji “Do Not Adjust Your Set”. Kako je suradnja bila dobra, krenuli su u novi pothvat, “The Complete and Utter History of Britain”, koja se pokazala kao potpuni promašaj.

No, to ih nije obeshrabrilo jer je njihov humor dobio potvrdu opcije uspješnosti u seriji ” Q5″, koja ih je koliko toliko uspjela približiti auditoriju kojem su skečevi, naracija i sama uvrnutost aktera bilo novo, ali i dokaz da njihov humor može funkcionirati.

S time u torbi, ekipa kuca na vrata BBC-a. Pomalo čudno, ovi prihvaćaju ponudu da se snimi 13 epizoda, i još čudnije, nisu inzistirali na nikakvom pilotu?!

I tako je krenula serija koja ja promijenila svijet humora. Svakodnevno su obasipali auditorij skečevima u kojima je apsurd bio dio normalne svakodnevnice, u kojima je ljudska glupost bila u rangu najveće inteligencije i tim apsurdom podcrtana u svojoj glupoj esenci u kojoj je bila doduše smiješna na površini, ali u biti jezovito ozbiljna i …. . Ukratko, Monty Python’s Flying Circus je postao referenca dobre zabave na prvom mjestu, a nakon toga još puno toga što je ne tako rijetko bilo i iznad prvoga.

Uz serije su snimali i filmove koji su redom danas kultni klasici, na kojima počiva humor u najzdravijem obliku o najbolesnijem segmentu društva.

The Monty Python’s Flying Circus TV serija se snimala do 1974. godine, ali ta godina ne predstavlja njen kraj, jer i dan danas oni koji znaju što je komedija u angažiranom obliku rado gledaju sada već mutne snimke iz prošlog stoljeća.

O filmovima ne  treba ni trošiti riječi.

Bili su jedni i jedini!

Povezani članci