Sepultura – „Arise“

Ako biste ih usporedili s Beatlesima, „Beneath The Remains“ bi bio album „Rubber Soul“, dok za sljedeći album, „Arise“, najbolji opis bi bio „Revolver“.

Sam album „Arise“ može se smatrati svojevrsnim nastavkom prethodnika. Ovaj put s većim proračunom, nakon što su postigli uspjeh s albumom „Beneath The Remains“. Budžet od 40.000 USD, je dao producentu S. Burnsu, kao i samom bendu, više mogućnosti za posao. Iako je „Arise“ klasik thrash/death metala, osjećao se utjecaj industrijskih bendova kao što su Swans, Young Gods, Ministry, Nine Inch Nails i Einstürzende Neubauten.

Naime, samim albumom dominiraju razni zvučni efekti, poput vlaka na tračnicama, stroja u pokretu ili vjetra. Ako usporedimo s prethodnim albumom, „Beneath The Remains“, kao i S. Burnsa s J. Endinom, ovaj put, za album „Arise“, najbolja usporedba bila bi Phil Spector, poznati producent koji je najpoznatiji po poznatom stilu kao što je Wall Of The Sound, produkcijska tehnika koja je proizvodila višeslojne glazbene efekte.

Album je imao hitove poput „Arise“, „Dead Embryonic Cells“, „Desperate Cry“, ali i pjesme poput „Altered State“, „Under Siege (Regnum Irae)“, iako nisu hitovi, vrlo su važne, usuđujem se reći i najvažnije, jer su se recimo u „Altered States“ koristili instrumenti iz Južne Amerike, dok na „Under Siege (Regnum Irae)“ usporavaju kako bi dobili na težini zvuka, pridonoseći tako stvaranju novog stila metal glazbe, što će biti ključno u narednim albumima.


Sepultura – „Arise“

Album je snimljen u poznatom Morrisound Studios, u Tampi, Florida, gdje su snimala imena lokalne death metal scene poput Deatha, Atheist, Obituary, Cannibal Corpse… .

Moram spomenuti bonus pjesme poput obrade Motorheada „Orgasmatron“ (još jedan od mnogobrojnih primjera gdje je cover bolji od originala), „Intro““ i C.I.U. (Criminals In Unforms)“, autorice Katherine Ludwig Moses.

Nadalje, ne možemo zanemariti glazbene spotove, posebno kada je u pitanju pjesma „Arise“. Dok nije bilo problema za pjesme „Dead Embryonic Cells“, „Desperate Cry“, spot za pjesmu „Arise“ izazvao je nekoliko kontroverzi zbog svoje religiozne tematike, budući da glazbeni video prikazuje raspetog Isusa s plinskom maskom, a sam glazbeni spot snimljen je u pustinji Mojave, gdje je Charles Manson živio sa svojim sljedbenicima.

Ali to nije spriječilo album da dosegne vrhove ljestvica diljem svijeta, dobivanje zlatnih i srebrnih naknada.


Sepultura – Live in Barcelona

Naslovnicu albuma, naravno, ponovno je napravio M. Whelan, inspiriran piscem horora H.P. Lovecraftom.

Po prvi put na albumu se pojavljuje poznati tribal S logo, kojeg je napravio Pedro Amorim Bozo, (vokal thrash metal benda Overdose, s kojim je Sepultura izdao zajednički split EP „Bestial Devastion“/“Seculo X.X.“)

Sam ovaj logo je postao neka vrsta simbol benda, ali to je priča za sebe.

Nakon izlaska albuma „Arise“, došlo je vrijeme za turneju, koja je snimljena na videu pod nazivom Under The Siege (Live In Barcelona), na kojoj su članovi benda (dvadesetogodišnjaci) i govore o sebi i svojoj domovini, Brazilu.

Iako kasniji albumi potvrđuju njihov status, albumi „Beneath The Remains“ & „Arise“ imaju slavu klasika thrash i death metal žanra, zbog čega se među ljubiteljima ovog žanra, kao i samog benda, smatraju njihovim najboljim albumima.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci