The Grateful Dead – “30 Trips Around the Sun”

Listopad – 2015.

Izdavanje box setova velikih grupa iz prošloga stoljeća ne posustaje. Kad se kaže, “iz prošlog stoljeća” zvuči užasno, arhaično, demodirano i zaboravljeno. No, na sreću, ništa od toga nije činjenica, jer muzika “iz prošlog stoljeća” dan danas živi i egzistira kao da je jučer napravljena.

Tome debelo ima zahvaliti činjenici da je na sceni skoro pa potpuna suša i odsutnost velikih bendova. De facto, izuzev U2 i Oasis, skoro da nema velikog benda koji je nastao nakon kraja sedamdesetih. No, to je već druga tema.

Box setovi su postala zlatna koka diskografske industrije, svi koji su nekada nešto značili imaju najmanje jedan box set, a ne rijetko, brojimo niz od … .

Vrhunac tog izdavalačkog trenda vjerojatno je box set grupe The Grateful Dead, koji se sastoji od 80 CD izdanja (osamdeset!).

Legende šezdesetih i sedamdesetih godina, kultni bend, koji je krstareći Amerikom na neprestanim turnejama, za sobom povlačio desetke tisuća fanova, koji su putovali iz grada u grad, sljedeći grupu. Jer svaki je koncert bio drugačiji, jer svaki je koncert trajao i trajao i trajao, nerijetko do zore i svaki je koncert bio upamćen kao jedinstven doživljaj.

I stoga, tih osamdeset CD-ova je ipak samo dio, jer Grateful Dead su bili grupa koja je održala najviše koncerata u povijesti muzike inače, ili brojkom, 2318 službenih nastupa.

Ova izdanja pokrivaju neobjavljene snimke i period od trideset godina djelovanja, dok je Jerry Garcia bio živ i aktivan.

Tiraža je bila ograničena. Na tržište je lansirano samo 6.500 setova i svaki je posebno obilježen. Isto tako, svaki set sadrži vinilnu singlicu Caution (Do Not Stop on Tracks)”, koju je bend snimio za jednog studio sessiona daleke 1965. godine i “Box of Rain”, koja je posljednja tema koju je bend izveo na pozornici na posljednjem koncertu, prije smrti Garcije.

Da bi se preslušalo ovaj Box Set, potrebno je više od tri dana slušanja bez prekida!
A cijena, prava sitnica. oko 700 američkih dolara.

U trenutku izlaska ovog box seta, preživjeli članovi grupe su krenuli na turneju. Svi su koncerti rasprodani u rekordnom roku i dakako, cijene kod preprodavača su poletjele u nebo.


Grateful Dead – “30 Trips Around The Sun” / Disk 2

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci