“Deep Six”

Iako je napisano dosta toga o Nirvani i Pearl Jamu, kao i o albumima „Nevermind“ i „Ten“, želio bih se osvrnuti na album odakle i kako je započeo taj glazbeni pravac.

Producent Chris Hanzek i njegova suradnica Tina Casale, davne 1986. su odlučili objaviti kompilaciju bendova lokalne scene Seattlea, scene koja se upravo počela razvijati. Objavili su je preko svoje tek osnovane diskografske kuće C/Z, unutar koje je bio i studio Reciprocal Recording, gdje su snimali lokalni bendovi.

Zbog svoje geografske izoliranosti, „Deep Six“, kako su nazvali kompilaciju, se slabo prodavao, otprilike 2000 primjeraka, zbog čega je C. Hanzek morao prodati diskografsku kuću C/Z. Prodao je Danielu Houseu, basistu benda Skin Yard. (koji se pojavio na toj kompilaciji.)

Što se tiče bendova, uz navedeni Skin Yard, na „Deep Six“ kompilaciji se pojavljuju imena poput Green River, Soundgarden, Melvins, U-Men i Malfunkshun, pa bi o svakom bendu volio reći po nešto.

„Deep Six“ započinje s Green River- „10 000 Things“ koji uz „Your Own Best Friend“, najbolji opis bi bio parodija na bendove poput Montly Crue, Cinderella, Poison, koji su tada harali na top listama. Iako nikada nisu postigli komercijalni uspjeh, Green River je najpoznatiji po tome što su među prvi bendovima koji su bili u čuvenoj diskografskoj kući SUB POP, te u njemu su djelovali članovi Pearl Jama i Mudhoneya.

Melvins, kultni bend kojeg je Kurt Cobain obožavao i često spominjao u svojim dnevnicima“. Naime, članovi Melvinsa su bili prijatelji s K. Cobainom i Nirvanom i samim time se međusobno podržavali i surađivali; frontmen Melvinsa, Buzz Osbourne je učio K. Cobaina svirati gitaru, a bubnjar Dale Crover je neko vrijeme svirao u Nirvani (čije snimke se pojavljuju na albumima “Bleach“, „Incesticide“ i 2With Light Out“), a K. Cobain im je producirao album „Houdini“.

Dok su “Scared” , „Grinding Process“ bile inspirirane albumom hardcore benda Black Flag My War, koji je izvršio bitan utjecaj na lokalnu scenu, (spoj punk rocka i riffova Black Sabbatha), dotle su “Blessing The Operation” i “She Waits” tipični hardcore punk poput Black Flag, Minor Treat i Bad Brains.

Za Soundgarden nema potrebe za objašnjavanjem, sve što moram reći da je ovo jedini album na kojem je svirao njihov prvi bubnjar Scott Sundsquit. „Heretic“, „Tears To Forget“, „All Your Fears“, premda je riječ o sirovim verzijama, zapravo su razlog zbog čega je Soundgarden jedan od najboljih bendova s američkog sjeverozapada. Iako su te pjesme bile ponovno snimane za albume „Screaming Life“ i „Ultramega OK“, originalne verzije tih pjesama se pojavljuju na kompilacijskom albumu „Telephantasm“ iz 2010.

Već spomenuti Skin Yard, uz Black Sabbath i Stooges, imao je utjecaj King Crimsona (Wetton faza) što se najbolje čuje u pjesmi „Throb“, kao i post punk/gothic rock u „The Birds“. Uz njihov prvi album, ovdje je na bubnjevima Matt Cameron, prije nego što je svirao u Soundgardenu i Pearl Jamu. Također moram spomenuti da je gitarist Jack Endino, čuveni producent koji je radio s imenima poput Nirvana, Soundgarden, L7, Mudhoney.

Malfunkshun su činili dvojica braće, Andrew i Kevin Wood, s Reagenom Wood na bubnjevima. Za razliku od spomenutih bendova, Malfunkshun nije se sramio glam rock utjecaja poput KISS, Queen i Elton John, što se najbolje moglo primijetiti u bendu Mother Love Bone, kojeg su uz A. Wood činili članovi Pearl Jama.

Album završava s pjesmom U-Men „They“, neobičan spoj noise poput Suicide, post punka Birthday Partya, psyhobillya Crampsa i heavy metala Black Sabbatha.

Možda bi bilo najbolje za kraj, citirati J. Endina: “Ljudi su samo rekli: Pa, kakva je ovo glazba? Ovo nije metal, nije punk, što je to?”


“Deep Six” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci