Genesis – „Genesis“

Listopad – 1983.

Genesis uzlazi u studio nakon komercijalno uspješnog albuma „Abacab“.

Pokušavajući ostati na vrhu, ovaj put grupa mijenja taktiku.

Naime, u kreiranju prethodnika, svaki član grupe je sa sobom u studio donio kompletirani materijal, koji se nakon dogovora, odmah snimao u jednoj od finalnih verzija.

Ovaj put pristup je bio dijametralno suprotan. Doduše, moglo bi se reći da je ovaj pristup u svari bio nametnut grupi, jer jednostavno zbog solo projekata i drugih obaveza, nisu imali vremena zaokružiti i finalizirati svoje ideje kao gotove teme.

Tako se u biti dogodilo da je grupa ušla u studio sa fragmentima onoga što je na kraju trebala biti kompozicija, a i sam album.

Ovaj pristup je osigurao svježinu tema i omogućio triju da u studiju, tijekom jamova dođu do rješenja i konačnog oblika, što je u biti najbolji pristup kreativnoj komponenti.

No, da odmah otklonim ono osnovno. U ovoj fazi života grupe, Genesis su skoro u potpunosti finalizirali zaokret prema pop izričaju, sačuvavši progresivnu komponentu tek u tragovima. Time su sebi pribavili nove armije sljedbenika i dakako, debelo se osjetilo na prodaju albuma i položaje na top listama diljem svijeta.


Genesis – “Mama”

U stvari, Genesis su uspjeli ono što vjerojatno nitko prije njih nije. Uspjeli su pridobiti onu masu slušatelja koji su mrzili Genesis u progresivnom obliku.

I sam naslov albuma, „Genesis“, šalje poruku da je grupa na nekom novom početku, i da album u biti biva prvi iz tog novog života grupe.

Bilo kako bilo, album izlazi i počinje svoj pohod po top listama, potpomognut singlicama skinutim s njega. Recenzije su bile uglavnom pozitivne, dakako na fokusu novog smjera kojim grupa ide. Nitko se više nije zanosio mišlju da je Genesis progresivna grupa. I pored toga, iako je izostala ta progresivna komponenta, Genesis baš radi kvalitete materijala na albumu ostaje na pozicijama i štoviše, grabi nove na kojima ga čeka armija novih fanova.

I što više reći?
Trgujući kompleksnost i ingenioznost za jednostavnost i dopadnost, Genesis sebe lansira ondje gdje kao progresivna grupa nikada ne bi stigla. Stoga, hajmo biti pošteni i reći, teško je takvo nešto suditi i osuditi.

Rijetki su uspjeli održati integritet i dignitet progresivne grupe. Cijena je očito velika i Genesis je nije bio spreman platiti.


Genesis – „Genesis“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci