Pink Floyd – “Atom Heart Mother”

Listopad – 1970.

Pink Floyd izdaje peti studijski album “Atom Heart Mother”

Nastajanje ovog albuma je bilo sve samo lagano. Bez jasnog koncepta grupa pristupa uvježbavanju fragmenata koji su im ostali s prošlih snimanja i u studiju ih razvija.

Tijekom jamova javljaju se konture i grupa sve skupa pokušava zapakovati u neku prihvatljivu ambalažu. Bilo je to vrijeme kad je “Ummagumma” bila na tržište, prvi albumi bez Syd Barretta su bili daleko iza njih i jednostavno je trebalo naći neki novi put, kojim još nisu koračali.

Bez obzira na uspjeh prethodnih albuma, nisu si smjeli dozvoliti ponavljanje ili ne daj bože, reciklažu već objavljenog.

Kad je materijal dobio konačne konture, nitko nije bio zadovoljan učinjenim, znali su jednostavno da to nije to!


Pink Floyd – “Fat Old Sun” 

U traženju bilo kakvog izlaza na preporuku susreću klasičnog kompozitora i aranžera Ron Geesina s kojim postižu dogovor o suradnji. I sad ide ono bizarno.
Ronu ostavljaju cijeli snimljeni materijal uz poruku da odradi svoj dio posla, ne specificirajući pri tom što uopće žele, te krenuli na turneju po Americi.

Sam je Ron i jednom razgovoru godinama nakon izlaska albuma sa smiješkom komentirao situaciju. Trebao je napraviti nešto, a nitko mu nije znao reći što, pa čak ni sami autori.

Prihvatio se posla i kad se grupa vratila u Englesku, prezentirao im napravljeno. Svi su se složili da je to napokon to i krenulo su u studio na finalno snimanje. Ni snimanje nije proteklo baš bajno, ali priča bi otišla predaleko da i to donesem u ovom tekstu. (Ron Geesin je jedina osoba koju u opusu benda ima status ko-autora nekog djela, što dovoljno govori o njegovoj ulozi. )

Uglavnom., album izlazi i zauzima svoja mjesta na top listama diljem svijeta, od prvog u UK, do #55. u Americi.


Pink Floyd – “If” 

Bilo kako bilo, onako kako je nastajao, tako je kasnije i ocjenjen od strane grupe. I Gilmour i Waters nisu zadovoljni s njime, pa čak ga je Gilmour jednom označio kao “album pun smeća“, no to ga nije smetalo da 2008. godine izvodi suitu “Atom Heart Mother” na svojim koncertima.

Dakle i pored negativnog odnosa samih autora, album “Atom Heart Mother” ipak zauzima značajno mjesto u opusu grupe, i to iz nekoliko razloga.

Prvo je da je dio materijala koji je nastao pri pisanju albuma, dugo vremena ostao u ladicama, da bi osvanuo u novom ruhu. Jedna od odbačenih, skoro kompletiranih kompozicija je bila i “Us and Them”, koja je osvanula na albumu „Dark Side of the Moon“.

Drugo, pored nespornog kanaliziranja izričaja i logičkog kretanja prema album “Meddle”, koji je označio prekretnicu u opusu grupe, “Atom Heart Mother” ostaje zapamćen po još jednom bizarnom podatku. Kako je to bilo vrijeme koketiranja rocka sa simfonijskim orkestrima, po prvi put je jedna grupa napravila djelo u kojem je simfonijski orkestar bio produkcijski ispred grupe. Ova se iznimka može protegnuti i na sav period od samog rađanja rocka i implementacije aranžmana.

Ima toga još, na primjer samo ime albuma. Originalno ime albuma i naslovne teme je bilo “The Amazing Pudding”, dok ga je Geesin preimenovao u “Untitled Epic”. Kako je ime bilo neprikladno za komercijalnu upotrebu, netko je Watersu skrenuo pažnju na izdanje novina “Evening Standard, koje je ležalo pred njime. Na naslovnici se kočoperio naslov “Atom Heart Mother Named”, o ženi kojoj je ugrađen “peace-maker pogonjen nuklearnim gorivom”. Za finalnu odluku je trebalo par sekundi!


Pink Floyd – “Atom Heart Mother Suite”

I na kraju, s albumom “Atom Heart Mother” Pink Floyd zatvara jednu faza stvaralaštva i kreće prema novoj, noseći “u dotu” punu košaru ideja, fragmenata, melodija, ritmičkih sekvenci, od kojih će se mnoge naći na sljedećim i najkomercijalnijim izdanjima grupe.

S albumom “Atom Heart Mother” Pink Floyd lagano zatvaraju vrata undergrounda i bacaju nogu na netom odškrinuta vrata main-streama, koja će držati otvorena s nasljednikom “Meddle” i u potpunosti ih otvoriti albumom “Dark Side of the Moon”.

Drugim riječima, “Atom Heart Mother” se nekom može svidjeti ili ne, možete ga ignorirati do mile je volje, ali ne možete ignorirati ono što je iz njega nastalo, jedna od najsvjetlijih povijesnih priča ispričana ne samo u muzičkom svijetu. Da nije bilo albuma “Atom Heart Mother”, cijela bi ta priča prilično drugačije izgledala, ako bi uopće ikako i izgledala.

Stoga, “Atom Heart Mother” jest jedan od krucijalnih albuma prošlog stoljeća, ako ne radi svog sadržaja, onda sigurno radi svog postojanja!


Pink Floyd – “Atom Heart Mother” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci