Otis Rush
1934. – 2018.

Rujan – 2018.

Preminuo je legendarni gitarista Otis Rush.

Kad je davnih godina prošlog stoljeća u ruke uzeo gitaru, vjerojatno nije ni sanjao da će njegovo sviranje biti jedan od temelja promijene koja će zadesiti svijet muzike i na površinu donijeti najveću renesansu muzike u povijesti ljudskog roda.

U ovom nekrologu je premalo prostora za nabrojiti sve što je Otis radio i čime je zadužio muziku i umjetnost uopće, ali da bi se shvatila veličina ovog umjetnika dovoljno je spomenuti da su ga direktan uzor naveli Michael Bloomfield, Peter Green i Eric Clapton.

Svojim je kompozicijama, od kojih su mnoge postale blues klasici širio blues diljem zemaljske kugle, pa i u poznijoj dobi kad je forma počela medijski tamnjeti. Kako i ne bi kad je on u biti zaslužan za West Side Chicago blues ili kako će se nazvati u rock krugovima Urban Blues.
Kad se zna volumen kojim se barata pri spomenu urbanog bluesa, onda sve skupa jednostavno poprima ogromne gabarite, pa i veličina ovog čovjeka.

Od 1956. godine kad je snimio prvu pjesmu „I Can’t Quit You Baby“ pa do današnjih dana je neumorno radio i iza sebe ostavio ogroman opus. Na stranu što nije imao sreće s diskografskim kućama, jer to je tema za daleko širi osvrt.

Sljedbeništvo mu je bilo ogromno, cijele su se generacije napajale na njegovoj muzici, a nisu bile rijetke obrade njegovih pjesama, koje su postigle daleko veću popularnost nego sami originali. Spomenemo li da je Joan Baez obradila njegov prvu pjesmu, a potom su je Led Zeppelin zacementirali u nebesa, onda i s te strane postaje jasno o kojem umjetniku se radi.

Otis Rush je otišao, kao i mnogi blues gitaristi njegove generacije. Iza sebe su ostavili svijet ipak drugačiji od onog što su ga naslijedili i na tome im veliko hvala!

R.I.P.!

Otis Rush – “I Can’t Quit You Baby”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci