Billy Joel – “Uptown Girl”

Rujan – 1983.

Početak osamdesetih, za razliku od mnogih veličina iz minulog desetljeća, Billy Joel dočekuje na „obje noge“. Popularnost koju je stekao svojim ranim albumima i naposljetku, karizma koju je zaslužio svojim koncertima, donijeli su mu auru velikog umjetnika, te je komotno mogao osmo desetljeće dvadesetog stoljeća provesti na grickanju stare slave i reciklaži opusa.

No, na našu sreću to se nije dogodilo, jer Billy je svakim albumom kretao naprijed, pa je i u osamdesetima radio zaokrete kao da je na početku karijere. Ti zaokreti nikada nisu bili revolucionarni, ni drastični, češće su bili evolucijski pomaci u skladanju, kojim je brusio svoj talent.

Osamdesete je dočekao kao zvijezda i stalni stanar Madison Square Gardena, u kojem je bio „kao kod kuće“, odnosno bio je neka vrst „house performera“.

U tom i takvom ozračju, mjesec dana nakon izlaska devetog albuma „An Innocent Man“, Billy Joel lansira singlicu s njega, „Uptown Girl“, koja kao tsunami mete top liste diljem svijeta, postajući samo u Americi 3 x platinast, za 3 000 000 prodanih primjeraka nosača zvuka.

Pjesma je inače posveta ranim idolima Billy Joela, (kao uostalom i cijeli album „An Innocent Man“), Frankie Valliju i njegovim The Four Seasons.

Pjesmu je Joel napisao prilikom druženja s Christie Brinkley i Whitney Houston, (od kojih će mu Christie uskoro postati supruga), a govori o djevojci iz grada, koja se želi popeti na socijalnoj ljestvici društva i dakako, parkirati se među elitom.  Svojim britkim i nadasve inspirativnim stihovima vrhunskog „song writera“, Billy Joel realistično oslikava izmišljeni karakter u stvarnom životu i dakako, uz „ljepljivu“ melodiju i odličan aranžman, pogađa u centar.

„Uptown Girl“ nije najpopularnija Joelova pjesma, nije ni najprodavanija, (iako na globalnoj razini ima monstruoznu tiražu), ali jest pjesma po kojoj s identificira ovaj umjetnik.

Dakako, prva asocijacija na spomen Billy Joela jest kompozicija „Piano Man“, no, tik do nje, skoro pa ravnopravno stoji „Uptown Girl“.


Billy Joel – “Uptown Girl”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci