Black Sabbath – “Never Say Die!”

Rujan – 1978.

Black Sabbath izdaje osmi, posljednji album u originalnoj postavi, „Never Say Die!“.

Doduše Ozzy je otišao prije snimanja ovog albuma, a u bend je došao Dave Walker. S njim je Black Sabbath ušao u studio i skoro dovršio cijeli album, kad se Ozzy vratio i .. . Ozzy kao Ozzy, nije htio pjevati ni jednu pjesmu koju je već otpjevao Dave. Neke je doduše pre-aranzirane, ali većinu je trebalo ponovo pisati i snimati.

Ni studio nije bio na strani ovog albuma, jer su ga pronašli preko oglasa u Kanadi i gorko se razočarali. Kako se materijal trebao ponovo snimati, a rokovi su bili probijeni, pisao se u jutarnjim satima, popodne uvježbavalo, te po noći snimalo. Nije bilo vremena za nikakve korekcije, šminkanja, ispravke, te je album, i po priznanju Tony Iommija, rođen s manom. Nekoherentnost materijala, rasipanje energije gdje ne treba, oscilacije u izvedbi, su samo neke primjedbe koje ga krase.


Black Sabbath – “Never Say Die!”

Dakako, s vremenske distance od pola stoljeća i idoliziranja bolje prošlosti, album uživa daleko veći status nego ga je imao po izlasku.

Pored svega naslovna kompozicija , „Never Say Die!“ dolazi na top liste, te Black Sabbath prvi put nakon 1970-te godine dolazi u emisiju Top of the Pops . Bilo je groteskno vidjeti ekipu pod teškim drogama, na putu poluraspada, među mlađarijom, kako glume da sviraju. I Ozzyja kako otvara usta. (u to vrijeme se snimalo na play back).


Black Sabbath – “Breakout”

Ni sam album nije loše prošao na top listama diljem svijeta, poglavito na onoj najvećoj, Billboardu, ali i u UK, tako da u biti malo toga upućuje što je sve stajalo iza njegovog kreacije.

Danas je to sve zaboravljeno, Black Sabbath su od običnih outsidera, koje su kritičari obožavali mrziti, postali legende i ušetali se u povijest moderne muzike kao jedni od utemeljitelja Heavy Metala.

I to je to, sljedeći albumi će se kreirati bez Ozzy Osbournea i … , ostatak priče pratite na MLP-U portalu!


Black Sabbath – “Never Say Die” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci