Wishbone Ash – “Pilgrimage”

Rujan – 1971.

Wishbone Ash su prvim albumom istog naziva skrenuli na sebe pogled cjelokupne muzičke zajednice. Mainstream dijela svojim melodioznim blues rockom na kojem je počivao izričaj i slaganjem vokala, progresivne zajednice svojim tretmanom gitara pogotovo u duelima. Uspoređivani su s duelima Duane Allmana i Dickey Bettsa.

Ukratko, oslanjajući se na legislativu aktualne rock scene Wishbone Ash su donijeli neki novi vjetar i time si prokrčili put prema vrhu.

Očekivao se drugi album.
„Pilgrimage“ izlazi i nalazi na mješoviti prijem. Kao i mnogi albumi u to vrijeme biva potpuno krivo shvaćen, ali to je jedna druga priča i stotinu puta već viđena. Jer pripisati evoluciji izričaja kreativnu slabost mogu samo kratkovidni. A njih je u medijima bilo poprilično.


Wishbone Ash – “Pilgrim”

Drugi album grupe “Pilgrimage“ donosi grupu u nešto drugačijem izdanju od onog na prvijencu. Dok je prvijencem carevao blues rock, na nasljedniku je ustupio mjesto njihovoj verziji folk rocka. Kako se u to vrijeme žestoki rockeri i folkeri nisu baš ljubili, donekle je shvatljiva skepsa s kojom je primljen.

No, povijest ponovo preuzima palicu i smješta album na svoje mjesto.
U međuvremenu je na scenu stupila publika i svojom kupovinom albuma ga smjestila na top listu. Doduše samo u UK i to na #14. mjesto, ali bio je i to veliki uspjeh golobradih klinaca iz Torquayja.

Povijesno gledano uloga ovog albuma je jasna. Bio je most koji je premostio prvijenac i njegovo veličanstvo „Argus“.
Gledajući ga u tom kontekstu onda pa i danas, sve je jasno.


Wishbone Ash – “Pilgrimage” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci