Steve Hackett / Genesis Revisited – “Foxtrot at 50”

Kao staro vino ….

Evo prošlo je već 10 godina otkako je Steve Hackett oformio Genesis Revisited orkestar, te počeo novim naraštajima predstavljati prog ostavštinu benda Genesis. Od skromnih početaka projekt se razvijao i došao mic po mic do velikih dvorana, oduševljene kritike i do devetog  albuma…

Kao i prethodnih osam izdanja , ‘Foxtrot at 50’ nadilazi nostalgiju i sentimentalnost. Snimljen uživo u Brightonu, album predstavlja klasičan Genesis album „Foxtrot“ u svježem i modernom izdanju. Inače „Foxtrot“ je četvrti album grupe Genesis i prvi album koji je bio visoko na top ljestvici u U.K., probio se na 12 mjesto. Za izričito progresivan album veliki uspjeh. Da to su bila takva vremena kada je progresiva harala top ljestvicama…

Sam album „Foxtrot at 50“ je spoj Hackettovih solo radova te kompletnog albuma „Foxtrot“

Prva polovica albuma prikazuje best-of zbirku Hackettovih solo radova, koji datiraju iz njegovog debija iz 1975., “Voyage of the Acolyte”, snimljenog dok je još bio u matičnoj grupi Genesis i iste godine kada je Peter Gabriel napustio bend. Ovaj set uključuje tri pjesme s tog briljantnog debija, divlje eklektičan prog-fusion instrumental “Ace of Wands,”  “A Tower Struck Down” i “Shadow of the Heirophant,” (epski paket koji je prvobitno predložen , ali su ga odbili njegovi kolege iz grupe Genesis za uključivanje na “Trick of the Tail” iz 1976.).


Steve Hackett, Foxtrot at 50 in 12 minutes.

Prvi set također sadrži noviji materijal, uključujući “The Devi’s Cathedral”, njegovog albuma “Surrender of Silence” iz 2021 soundtrack  za horror film Wesa Cravena. Pozadina crkvenih orgulja Rogera Kinga i Hackettova gitara savršena su pozadina za  vokal Nada Sylvana. Osim toga, set uključuje jazzy naslovnu pjesmu s Hackettovog trećeg solo albuma, “Spectral Mornings” iz 1979., “Every Day” (s iste ploče) i rokersku “Camino Royale” s “Highly Strung” iz 1982.

Druga polovica izdanja sadrži revolucionarni album “Foxtrot” u izvedbi Hacketta i prijatelja. Nema smisla analizirati zašto je ovo  album koji je grupi Genesis donio priznanje. Vjerojatno je dovoljno jednostavno reći da je glazba ovdje sama po sebi dovoljna, te da i dalje uspijeva zvučati svježe i originalno nakon svih ovih godina. Ali vrijedi napomenuti da klasične pjesme poput “Watcher of the Skies,” “Get ‘Em Out by Friday” i 23-minutna sedmodijelna suita “Supper’s Ready” još uvijek mogu izazvati ushićenje kod slušatelja…

Pažljivo slušanje otkriva nove teksture i slobode koje bend preuzima, što čvrsto orkestriranim komadima daje novu svježinu. Osobito se ističe Sylvan, kanalizirajući neobično  pjevanje Petera Gabriela i vilenjački tenor Phila Collinsa, no ipak na neki način unosi nešto svoje jedinstveno u svoj vokal. Njegova dramatična interpretacija Gabrielovog vokala koji mijenja tonalitet u pjesmi “Supper’s Ready” približava se teatralnosti nalik brodvejskoj, a rezultat je nevjerojatan; to je pravi tour-de-force. Roger King također blista na klavijaturama. On majstorski prerađuje simfonijski intro Tonyja Banksa u “Watcher of the Skies” (poklapajući se s originalom, koji je izveden na melotronu poznatom kupljenom od grupe King Crimson).

O Hackettu se nema što reći, najveći samozatajni gitarista u rock muzici…

Iskrena preporuka za sve nove i stare ljubitelje klasične prog muzike


Steve Hackett / Genesis Revisited – “Foxtrot at 50” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci