Marty Balin
1942. – 2018.

Rujan – 2018.

Preminuo je Marty Balin, osnivač i pjevač grupa Jefferson Airplane i Jefferson Starship!

Kad je sredinom šezdesetih Jefferson Airplane uletio u stratosferu muzičkog svijeta, Marty Balin je bio jedna od lokomotiva koja je pogonila kreativni vagon benda. Iako “samo“ vokal, uz Grace Slick, Marty Balin je svojim glasom obojio jedno od najvećih djela moderne muzike, album „Surrealistic Pillow“, na kojem pored „monstruoznog“ vokala isto tako pridonosi svojim skladateljskim talentom.

Prolazeći s grupom sve što se moglo proći, od kovanja u zvijezde do nokauta na Altamontu od strane Hells Angels „fana“, Balin se protokom vremena poistovjetio s bendom, što mu je dugoročno ipak štetilo.
No, tako je bilo.

Po raspadu matične grupe Jefferson Airplane, Marty se pridružuje novoj inkarnaciji izmijenjenog imena Jefferson Starship i od te 1975. godine do njenog kraja sudjeluje u kreaciji četiri velika hita grupe koji su je doveli na top liste.

Solo radovi su mu ipak zasjenjeni radom u grupama, ali i na ovim se izdanjima mogu naći i te kako dobra ostvarenja.

Ono što je malo poznato, druga ili pak prva velika ljubav Marty Balina je bilo slikarstvo, te je tijekom cijelog života neumorno slikao. Na površinu su izbila njegova djela, portreti poznatih muzičara, a izložba na kojoj su najbolji eksponati bili izloženi je bila svojevremeno proglašena za kulturni događaj godine na Floridi.

Pored svega napravljenog, Marty Balin će ipak ostati u kolektivnoj memoriji kao vokal na albumu „Surrealistic Pillow“, kao vlasnik glasa koji ga je odveo u vječnost.

Oprostit ćemo se od ovog umjetnika s njegovom pjesmom …..

R.I.P.!


Jefferson Airplane – „Comin’ Back To Me“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci