AC/DC – „Ballbreaker“

Rujan – 1995.

AC/DC izdaje trinaesti album „Ballbreaker“.

Grupa se do sredine devedesetih u potpunosti konsolidirala, Bon Scott je bio lijepa prošlost, u tijeku je bilo seljenje iz velikih dvorana na stadione, te se svaki studijski album grupe očekivao s nestrpljenjem, iako se unaprijed znalo kako će izgledati.
No, magija teškometalne grmljavine i neodoljivi šarm rifova, koji su postali zaštitni znak grupe, su privlačili mase, a ni kritika nije ostala imuna.

Stoga, „Ballbreaker“ treba promatrati kroz prizmu održavanja statusa i potvrđivanja veličine koja se stvorila oko ove grupe.

Interesantno je da je kritika, koja je „po difoltu“ nesklona teškometalnim albumima, a pogotovo renomirane novine, a u ovom slučaju Rolling Stone, pozitivno ocijenio album, podcrtavši da je „Ballbreaker“ album na kojem su se autori (Malcolm i Angus) vratili u formu i da novim kompozicija, pa i cijelim albumom jednostavno zarobljavaju slušatelja.
Kako pred gramofonom, tako i na stadionima.


AC/DC – „Hard as a Rock”

Ovo je ujedno i prvi album na kojem svira povratnik na bubnjevima Phil Rudd, no, prava se priča isplela oko producenta. Naime, za mix pultom je sjedio Rick Rubin, koji je grupu pratio kao sljedbenik dugo godina. Problem je nastao kad je počelo snimanje, jer Rick je često bio odsutan, te je grupa sama producirala snimke koje su nastale u njegovom odsustvu. Kako su se periodi odsustvovanja sa snimanja povećali, pojavila se sumnja, koja je kasnije i potvrđena. Rick je paralelno s AC/DC producirao i the Cult, album „Electric“. (kako je sve skupa okončano, nije mi poznato!)

Ali ni tu nije bio kraj, naime, početak snimanja je bio u Record Plant Studios u New Yorku. Svi su članovi grupe bili izrazito nezadovoljni s onim što je bilo zabilježeno na traci, te je odlučeno da se promjeni studio. Izbor je pao na Ocean Way Studios u L.A., gdje su se kockice napokon posložile i album se finalizirao.

Sve što je pratilo album, pa ni nesretni boj trinaest, nije naškodio prodaji. Po samom izlasku, album se naručuje u 2 500 000 kopija (u ovu brojku nisu uračunate isporuke za Japan i Australiju).
S obzirom na magnitudu brojki, nepotrebno je napominjati da je album zasjeo na top liste i to na njenim vrhovima, što, da se vratimo na početak ove priče, potvrđuje tezu o albumu koji je trebao i uspio održati AC/DC na visinama na kojima je obitavao.
I to je to!


AC/DC – „Ballbreaker“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci