John Lee Hooker – “Healer”

Rujan – 1989.

Iako je bio legenda, inspiracija cijeloj generaciji rockera i s bezbroj albuma u svom opusu, ipak je teško živio, jer je interes za njegovu muziku opadao progresivno protokom vremena.

Mike Kappus, koje je sjeo za producentskim pultom, je bio inicijator ideje, a Santana je, kao jedan iz plejade sljedbenika, pokreće projekt jer je uvidio da John Lee Hooker teško živi i da je ugroženog zdravlja, bez sredstava za ozbiljnije liječenje.

Odlučio je pomoći svom idolu iz mladosti, te je okupio impresivnu ekipu, Bonnie Raitt, Charlie Musselwhite i Los Lobos, te s Johnom ušao u studio.

Rezultat je uskoro izašao na svjetlo dana, album „Healer“ koji je po samom izlasku skrenuo pažnju svih medija na sebe. A to mu je uostalom i bio cilj, jer sav prihod od albuma je išao domaćinu, John Lee Hookeru.


John Lee Hooker & Santana – “Healer”

Album je prodan u veoma velikoj tiraži, i s tantijemama, omogućio Hookeru mirnu starost.

Te je godine kompozicija „I’m in the Mood” nominirana i osvojila Gammy za najbolju blues izvedbu, priskrbivši albumu i tu stranu medijske pažnje.

Album je donio i novi standard, spomenutu “I’m in the Mood”, kojeg je kritika opisala kao kompoziciju koja staje uz bok njegovim najpoznatijim i najvećim dostignućima.

Album „Healer“ ostaje kao jedan od vrhova u opusu John Lee Hookera, i to ne samo na umjetničkom polju već i na onom drugom, humanom, koji ukazuje ne toliko na njega, koliko na plemeniti karakter aktera ove lijepe priče.


John Lee Hooker – “Healer” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci