Paul Simon – “Farewell Performance”

Rujan – 2018.

Bili su to dani kad, … . Nije prošlo ni 24 sata od objave da Elton John i Lynyrd Skynyrd najavljuju oproštajne turneje, a već je osvanula vijest da Paul Simon namjerava to isto.

Paul Simon je priredio oproštajni nastup na velikom „British Summer Time Festivalu“. Pored mnogobrojnih zvijezda koje su prodefilirati tih dana pozornicama festivala, od Roger Watersa, preko Santane do Eric Claptona i mnogih drugih, Paul Simon je svojim nastupom “Farewell Performance”, zatvorio festival.

Na pozornici su mu se pridružiti James Taylor i Bonnie Raitt te je s njima u pratnji otišao u povijest.

No, ovo ipak nije bio posljednji koncert Paul Simona, več oproštaj od auditorija u UK. Turneja se nastavila preko Atlantika, gdje je u Queensu održan posljednji koncert ovog velikana.

Oproštajna turneja po UK i Americi i nije došla kao iznenađenje,  Simon je dvije godine prije najavio povlačenje.

Veće je iznenađenje vremenski kontekst u kojem se vijest nalazi, jer brojni veliki akteri prošlosti su skoro istovremeno najavili  svoje povlačenje. Nekome se to činilo kao epidemija, ali nije. Jednostavna računica kaže, ako su svi otprilike zajedno stasali, zajedno će se i povući, netko prije netko kasnije, ali sve u nekim limitima.

Kako je šezdesetih i sedamdesetih egzistirala ogromna armija kvalitetnih i vrhunskih umjetnika, razasutih diljem zemaljske kugle, za očekivati je da će se ovakve objave u skoroj budućnosti i multiplicirati, ako ih ne pretekne ona notorna, R.I.P..

Povezani članci