King Crimson – “Discipline”

Rujan – 1981.

King Crimson izdaje osmi album, “Discipline”.

Ovaj album je bio daleko više od osmog u nekom nizu, bio je početak nove “New Wave Trilogije” (ovaj sam izraz sam skovao kao i za prethodna tri albuma koje sam pokrio nazivom “Metalna Trilogija”.)

I odmah u startu, New Wave u ovom kontekstu treba shvatiti veoma labavo, jer King Crimson, odnosno Robert Fripp, je te 1981. godine, nakon sedam godina hibernacije benda odlučio krenuti (ponovo) ispočetka. I biti u duhu vremena, što istovremeno znači, unijeti toliko novoga i udariti temelje na kojima će izrasti ne samo jedan pokret. No, ovo je tema za daleko širi prikaz.

Za ovaj put samo kratko, vezano za povijesnu faktografiju.

Robert Fripp je pozvao Bill Bruforda, Tony Levina i Adrian Belewa da mu se pridruže na novom neizvjesnom putovanju kroz “podzemne vode kreativne muzike”. Dakako, poziv Roberta Frippa se nikad ne odbija i nova inkarnacija King Crimsona je rođena. Rezultat je veoma brzo izašao.


King Crimson – “Elephant Talk”

“Discipline” izlazi još iste godine.

Sam album, odnosno muzika na njemu koketira sa mnogobrojnim utjecajima, provučena kroz prizmu progresivnog pristupa. Osobno, malo me je zasmetalo to što je Fripp, po običaju u potpunosti raskrstio sa svim što ga je vezivalo u prošlosti. Ovaj put sa legislativom Metalne Trilogije, na moju žalost. (Nasljednici će potvrditi ovu tezu!)

No, Fripp je takav i teško da će se ikada promijeniti. Takve je zaokrete radio tijekom cijele karijere, nikad, apsolutno nikad ne snimivši više od jednog albuma s istom postavom i sa sličnim izričajem.

Vjerovali ili ne, takav kakav je bio, album “Discipline” dolazi na top liste. Penje se na #41 mjesto UK liste albuma, uz pozitivne (ali ne i panegirične!) kritike.


King Crimson – “Frame by Frame”

Sve u svemu, finalna ocjena albuma tek ima doći, jer pri tom moramo imati na umu nekoliko činjenica.

Prva je da je ovo embrio onoga što će se razviti kao Drum ‘N’ Bass. Drugo, “Discipline” predstavlja prvu uspješnu simbiozu progresivne muzike i New Wave-a. Nasljednici, “Beat” (manje) i “Three of a Perfect Pair”  (više) će nastaviti putanjom koju je položio album “Discipline”.

Stoga, ovaj album svoju punu vrijednost ne doživljava kao samostalno djelo, jer je dio daleko većeg volumena u opusu King Crimsona.


King Crimson – “Discipline” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci