Mahavishnu Orchestra – “The Lost Trident Sessions”

Rujan – 1999.

Nesuglasice između diskografske kuće i grupe su dosegle vrhunac, kao i netrpeljivost unutar same grupe, te je zbog legalnih razloga (ma koji bili!?) kompletan materijal koji je već bio spreman za lansiranje u obliku trećeg albuma, spremljen na police.

Kako bi ipak bar nešto od tog materijala ugledalo svjetlo dana, Mahavishnu Orchestra snima nove kompozicije u živo i izdaje album „Between Nothingness & Eternity“. S ovim albumom priča dolazi k svom kraju, te se najplodnija inkarnacija Mahavishnu Orchestra raspada.
Neizdani studijski materijal pada u zaborav!??

I sad na scenu stupa sudbina. Kad je Sony krajem stoljeća kupio Columbia Records, producent Bob Belden u potrazi za trakama albuma „Birds of Fire“, da bi ih re-masterizirao, nalazi dvije zapečaćene kutije sa snimkama. Iznenađenju nije bilo kraja kad je utvrdio da se radi o nikad izdanom trećem albumu grupe, snimljenom u Trident studiju. Bio je to Sveti Gral fuzije, koji je za razliku od onog vjerskog, pronađen.

Izlazak albuma nije pratila neka medijska kampanja, ali je unatoč tome, na kreditima prošlosti, proglašen za događaj stoljeća u fuzijskom okruženju. O kojim se gabaritima radi, govori činjenica je ovo najzreliji album najjače inkarnacije benda, da je na ovom album svaki član, a pogotovo McLaughlin dosegao kreativni vrh i naposljetku, ovo je album koji u neku ruku zaokružuje ultimativni izričaj, kako u fuziji tako i u muzici uopće.


Mahavishnu Orchestra – “Dream”

Nakon desetak godina od pronalaska albuma sam McLaughlin je u jednom razgovoru za novine izjavio:
(ipak u ovom razgovoru nije spomenuo nesuglasice s diskografskom kućom!)

“There is a studio album that never got released which is really good”, he explains. It would have been their third studio album, following „Inner Mounting Flame“ and „Birds of Fire“. “But at the time the record was being made, emotion in the band was running so high that people could no longer see clearly. Everyone felt nervous about it”. Why? “I don’t know why”. And McLaughlin did not pursue it either: “When the people in the band told me how they felt, I respected it. I didn’t ask them to explain why they felt it. That was enough. So we put a live album out („Between Nothingness and Eternity“) which was good, but it wasn’t on the same level. But one day I’d like the album to come out. It’s a great album”.(izvor: Wikipedia)

S ove vremenske distance, pa i onda, ostaje pomalo nejasno zašto McLaughlin nje inzistirao na objavi albuma, pogotovo kao što je i sam priznao da je album nabolje što je Mahavishnu Orchestra kreirao pod tom inkarnacijom. O razlozima je teško spekulirati, jer nitko ne izlazi u javnost niti s naznakama, ali očito su bili legalni i uvjeti objave rigidni, na štetu umjetnika.

Bolje ikada nego nikada, danas imamo tri studijska albuma i jedan živi, koji svjedoče o neospornoj činjenici, Mahavishnu Orchestra je bio jedan od najvećih bendova koji se ikada pojavio pod kapom nebeskom.

Tu je činjenicu teško, ako ne i nemoguće osporiti.


Mahavishnu Orchestra – “The Lost Trident Sessions” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

 

Povezani članci