Ray Charles – “The Genius Hits the Road”

Rujan – 1960.

Po napuštanju  Atlantic Records-a Ray Charles potpisuje za ABC-Paramount. Bio je to u neku ruku presedan u to vrijeme, jer ABC je obećao Rayu punu umjetničku slobodu, što je u to vrijeme bilo skoro pa nezamislivo. A pogotovo jer je Ray bio Afroamerikanac. (Ne zaboravimo, rasni zakoni ili aparthejd je u Americi ukinut 1964. godine, dakle pune četiri godine od dana kad je Ray potpisao za ABC.)

Imajući uzde u svojim rukama Ray se odlučuje za jedan veoma neobičan potez. Radi koncept album, da dobro ste pročitali, napravio je koncept album uzimajući iz svakog djela Amerike po jednu pjesmu i uobličavao je u svojim verzijama.

Između svih tih kompozicija našla se jedna koja je obilježila život samog Raya. Radi se o obradi kompozicije  “Georgia on My Mind”, nastala još davne 1930. godine. (autori su Hoagy Carmichael i Stuart Gorrell).


Ray Charles – “Georgia on My Mind”

Kompozicija ne samo da je zarobila top liste, postala je #1. na Billboardu i time postala jedno od najpoznatiji Rayovih izvedbi, već je u njegova obrada 1979. godine proglašena za službenu himnu Georgie.

Isto tako, uvrštena je u registar The Great American Songbook.

Karijera Ray Charlesa nakon ovoga album kreće još strmijom putanjom prema gore, da bi krajem desetljeća zasjeo na tron velikana američkog kontinenta. Put do vrha nije bio ni malo lagan, ni bezbolan. Možda se najbolji prikaz trnja po kojima je gazio i cijenu koju je platio Ray za svoj uspjeh, može naći u biografskom filmu „Ray“, u kojem ga je  Jamie Foxx majstorski interpretirao.


Ray Charles – “The Genius Hits the Road” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci