Dire Straits – “Love over Gold”

Rujan – 1982.

Dire Straits izdaje četvrti album “Love Over Gold”.

Grupa je već bila ustoličena na globalnom nivo te Mark Knopfler i ekipa nisu imali težak zadatak održati je u stratosferi muzičkih događanja.

Ma koliko se to lagano činilo, ipak nije bilo lako. I sam Mark je jednom priznao da mu je bilo najteže u biti “opravdati očekivanja“. A “Love Over Gold” je baš to napravio.

Iako s primjetnim zaokretom prema dužim kompozicijama, Dire Straits su na albumu ponovo donijeli svjež i kompaktan izričaj koji je ostao u okvirima opusa grupe, ali i napravio korak dalje. Čak bi se moglo reći da je „pomalo ugazio“ na teren progresivne muzike.

Sam album nosi standarde grupe te time ne odskače od prethodnika. “Private Investigations”, “Telegraph Road”, “Industrial Disease” pa i ostale postaju globalno poznate, kako na singlicama, tako i s koncertnih izvedbi grupe na mnogobrojnim turnejama.


Dire Straits – “Private Investigation”

Zbog svega toga, album “Love Over Gold” postiže zlatnu tiražu u Europi po samom izlasku, prodavši se u nakladi od 4,4 milijuna primjeraka, U Americi je išlo malo teže, jer i sama grupa u Americi nije kotirala tako visoko kao u Europi. Zlatnu tiražu postiže tek 1986. godine.

Uz ovaj album se vežu pomalo neobične priče. Prva je da je kompozicija “Private Dancer” koja je originalno trebala biti smještena na albumu i to kao instrumental. Mark je ipak osjetio da bi jedan prodoran i dobar ženski vokal bio daleko prikladniji, te je pjesmu dao Tini Turner. “Private Dancer“ u izvedbi Tine Turner postiže globalni uspjeh i dobrim dijelom je zaslužna za njen veliki povratak na scenu.


Dire Straits – “Telegraph Road”

Isto tako, “The Way It Always Starts”, napisana za vrijeme priprema albuma, nije našla mjesto na njemu, već kao muzika za film “Local Hero”, za koju je muziku napisao Mark Knopfler.

Još je interesantnija sudbina kompozicije “Badges, Posters, Stickers and T-Shirts”. Ni ona nije našla mjesto na albumu, ali je naknadno izdana na “b” strani singlice “Private Investigations” i potom kao četvrta kompozicija na EP izdanju za Ameriku!

Dakako, sve je pjesme na albumu napisao Mark Knopfler!


Dire Straits – “Love over Gold/ full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci