John McLaughlin – “Black Light”

Rujan – 2015.

John McLaughlin je izdao album “Black Light”!

Da je ova objava došla početkom sedamdesetih, cijeli muzički svijet bi se okrenuo u njegovom pravcu u iščekivanju onoga što slijedi. No, vremena su se promijenila. John je nakon statusa super-zvijezde fuzije, samozatajno krenuo prema onome što ga je do toga i dovelo, prema jazz izričaju, no još uvijek pomiješanim s rockom i njegovim derivatima.

Muzička mješavina koju je isporučivao svih ovih godina ipak podrazumijeva „klasični” jazz kao osnovu, te je startu hendikepirana radi nemogućnosti masovnije distribucije i medijske pažnje.

Bilo kako bilo, dan danas John McLaughlin je gitarista kojeg slušaju gitaristi. Drugim riječima, bio je i ostao ikona jazza i fuzije.


John McLaughlin – “El Hombre Que Sabia”

Na albumu “Black Light” nalaze se deset novih skladbi, koje je odreda komponirao sam McLaughlin. Jedna ipak odskače od ostalih. Radi se o kompoziciji “El Hombre Que Sabía”, koja je izvedena isključivo na akustičnoj gitari, i predstavlja “homage” starom prijatelju i suradniku, preminulom Paco De Lucii. Ostale kompozicije su odsvirane na električnoj gitari.

Kao i do sada, u studiju su ga pratili vrhunski muzičari, koji na turnejama sačinjavaju prateći bend, 4th Dimension. Poimenice, radi se o, multi-instrumentalisti Gary Husbandu na klavijaturama i bubnjevima, Etienne Mbappeu, na basu, i bubnjaru Ranjit Barotu.

Na albumu se između redova razaznaje neka vrst potrage za novim, drugačijim. Teško je naslutiti u kom pravcu ovaj čovjek i može krenuti jer u toku karijere je ovladao s toliko područja, za što bi bilo kojem glazbeniku u nekom “normalnom” okruženju, trebalo nekoliko života.


John McLaughlin – “Being You Being Me”

Jer, prisjetimo se na kratko. John je međunarodnu karijeru počeo kao gitarista Miles Davisa, i to za vrijeme njegovog najplodnijeg razdoblja, kad je ovaj jednostavno raznio okove jazza, prebacujući ga na moderni kolosijek, te pri tom koketirao s različitim muzičkim formama, pogotovo s rockom.

Nakon toga se pridružuje Tony Williamsu u njegovoj nezaboravnoj fusion formaciji, Lifetime, da bi potom osnovao, veličanstveni i najveći, jedan, jedini, Mahavishnu Orchestra. S njime je postao superstar, ne samo jazz i fuzijskog okruženja, već i rocka.

Ovu ću priču ostaviti za neku drugu priliku, samo ću iznjeti jedan frapantan podatak, pa tko želi neka ne vjeruje. Naime, po izlasku na scenu, publika ih je odmah prepoznala, no, ne i oni sami sebe. Nakon oformljavanja su kretali na turneje, kao predgrupa glavnim zvijezdama, nerijetko zasjenjujući same glavne aktere.

I tako se dogodilo da su bili predgrupa poznatoj i u to vrijeme, cjenjenoj grupi It’s a Beautiful Day. Publika je dupkom napunila dvoranu prije izlazaka Mahavishnu Orchestra na scenu. Kad su odradili svoj set, ispraćeni su s ovacijama. Nastupila je pauza prije nastupa glavnih zvijezda i kad je glavna atrakcija izašla na scenu, gledalište je bilo poluprazno!!!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci