Marc Ribot – “Songs of Resistance: 1942-2018”

Rujan – 2018.

Karizmatični Marc Ribot je izdao album “Songs of Resistance: 1942-2018”, pun protestnih pjesama. Među njima je i “Bella Ciao”, na kojoj gostuje nitko drugi nego Tom Waits, koji se nakon dvije godine hibernacije vraća u igru.

Pomalo neobično za njega, jer tematika kojom se inače bavi je donekle odmaknuta od političke scene i dnevne politike, no očito da je politika gurnula ovog umjetnika da reče što misli. To što misli je sažeo u jednoj od najvećih antifašističkih pjesama, “Bella Ciao”, čija melodija, riječi i poruka odzvanjaju ne samo Apeninskim poluotokom.

Sam Marc je ponukan rastućim trendom oživljavanja fašizma i totalitarnih ideologija te evidentnom tiranijom aktualnog američkog predsjednika (Trumpa), napravio album koji nas vraća u neka druga vremena, ali i nagovješćuje neka nova.

Angažman Tom Waitsa u ovoj pjesmi je očiti znak opredjeljenja, ali i simptomatično znak da je aždaja fašizma i njegov uspon u Europi dopro do Amerike, koja kao i uvijek spava u izolacionističkom snu.


Marc Ribot & Tom Waits – “Bella Ciao”

Tom Waits i Marc Ribot nisu jedni koji su svoje mišljenje izrazili kroz protestnu antifašističku pjesmu. Najbliži njima jest Leonard Cohen i njegova pjesma “The Partisan”, koja je postala dio njegove kolekcije “Greatest Hits”. Malo je poznato da je ova pjesma u biti nastala davne 1943. godine od strane kompozitora Emmanuel d’Astier de la Vigeriea i autorice teksta Anna Marly. Na engleskom je pored Cohenove najpoznatija verzija u izvedbi Joan Baez.

Kompozicija “Bella Ciao” je nastala iz stare narodne pjesme koja je za vrijeme Drugog Svjetskog rata prenapisana i prearanžirana i time postala himna anitifašističkog pokreta u Italiji.

Ostale pjesme na albumu su isto tako protestne, iz raznih krajeva svijeta.

I za kraj, sav prihod ovog albuma je išao organizaciji koja se borila protiv tiranije  predsjednika Trumpa (Indivisible Project)!


Marc Ribot – “Songs of Resistance: 1942-2018” / full album


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci