Eric Clapton – “Live at Royal Albert Hall”

Rujan – 2015.

Za sve one koji nisu imali tu sreću i budu prisutni na jednom od sedam oproštajnih koncerata Eric Claptona, stigla je dobra vijest.

“Live at Royal Albert Hall” je pored audio izdanja dobio i svoju video verziju. Naime, koncerti su se snimali i lansiran je dokumentarac napravljen tom prilikom. Film je snimljen u Svibnju 2015-te godine, kad je Eric Clapton upriličio koncerte u povodu 70-tog rođendana, a koji su ujedno bili i oproštajni koncerti ovog velikana. (povijest će pokazati da baš to i nisu bili, ali, …)


Eric Clapton – “Cocaine” / (Slowhand at 70 – Live at The Royal Albert Hall 2015)

Prisjetimo se, Eric je već odavna bio nagovijestio, da će se s napunjenih sedamdeset godina povući s aktivne scene i više neće odlaziti na turneje.

Obećanje je i ispunio. (bar u to vrijeme!)
Najprije je svoj oproštajni niz koncerata otvorio u Americi, u Madison Square Gardenu, kojeg je i otvorio s grupom Cream davnih šezdesetih godina. Nastavio je s pet rasprodanih koncerata u londonskom Royal Albert Hallu.

Film je obuhvatio, kao si svi koncerti, cijeli niz kompozicija koje su obilježile Claptonovu karijeru, od ranih Mississippi uticaja, koje je dobio od blues legende Roberta Johnsona, preko kompozicija grupa Cream i Derek & the Dominos.

Dakako, u filmu su i nezaboravne kompozicije nastale iz solo karijere ovog umjetnika, “I Shot the Sherriff”, “Tears in Heaven”, “Wonderful Tonight” i mnoge, mnoge druge. U tom društvu je i nezaobilazna “Layla”.


Eric Clapton – “Layla” / (Slowhand at 70 – Live at The Royal Albert Hall 2015)

Da ne bude ipak sve “copy-paste” kao audio izdanje, pobrinuo se Paul Gambaccini, koji u film uvodi Paul Carracka, Andy Fairweather Lowea i Chris Staintona, koji kroz razgovor poentiraju bitne točke Claptonove karijere. Uz muzičare tu su još i novinari, Hugh Fielder i Paul Sexton.

I za kraj, moram se pohvaliti, jer stalni suradnik ovog portala, Neško, je bio na dva od pet koncerata Eric Claptona u Royal Albert Hallu. Osvrt na taj izuzetan događaj možete naći ovdje!


Eric Clapton – “Live at Royal Albert Hall”! (službeni trailer!)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci