Lynyrd Skynyrd – “One More from the Road“

Rujan – 1976.

Lynyrd Skynyrd izdaje prvi i jedni živi album u originalnoj postavi, „One More from the Road“.

Album je po uzoru na Allman Brothers Band, donio grupu u sasvim drugačijem izdanju, nego su bili na studijskim albumima.

No, ono što je karakteristično, jest da je muzika bila još „južnija“ od one južnjačke, koja je i rodila sinonim Southern Rock.

Naime, iz nekog inata Neil Youngu, grupa piše temu „Sweet Home Alabama“, koja po samom izlasku postaje južnjačka himna. Kad se na nju doda „Free Bird“, dobivamo stadionsku atrakciju.

Grupa je nakon ovog albuma ušla u studio i snimila album „Street Survivors“. Samo tri dana od njegova izlaska, Ronnie Van Zant, Steve Gaines i Cassie Gaines ginu u avionskoj nesreći.

Bend automatski prestaje s ikakvim radom i ulaze u pauzu dugu punih jedanaest godina. Samo jednom su se preostali članovi okupili, da bi odsvirali instrumentalnu verziju „Free Bird“.


Lynyrd Skynyrd – “Free Bird”

1988. godine, Johnny Van Zant pokreće bend u čast svog pokojnog brata, Ronnie Van Zanta. Bez velikih očekivanja, grupa kreće na turneju koja se pretvorila u neočekivani trijumf. U novoj postavi djeluje dan danas.

Lynyrd Skynyrd su uzletili kao pioniri Southern Rocka, i zajedno s Allman Brother Band tvorili veliki dvojac, koji se ipak, nije takmičio ni u čemu. Jednostavno, bili su dio istog pokreta, ali sa sasvim drugačijim izričajem.

U biti, ovaj album jest najbliže što su ova dva velika benda bila.


Lynyrd Skynyrd – “One More from the Road“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci