UB40 – “Labour of Love”

Rujan – 1983.

UB40 izdaje četvrti album “Labour of Love”.

Bio je to prvi album ove grupe na kojem su se našle samo obrade.

Iako u naponu stvaralačke snage, grupa se odlučila za ta taj neobičan korak. Sve su sumnje u uspješnost ovog projekta bile raspršene u trenutku kad je album, predvođen singlicama ugledao svjetlo dana.

Ne samo da je koncept bio opravdan, već je grupi donio neočekivano visoke poene u muzičkim i inim krugovima.

UB40 su bili poznati kao bijeli reggae bend i veoma su dobro kotirali na svom terenu. Toliko dobro da su im prva tri albuma redom postajali hitovi. Sve singlice skinute sa tih albuma su jurišale na vrhove top lista.

“Labour of Love” je ne samo nastavio tu uzlaznu putanju, već joj dao eksponencijalni predznak i lansirao grupu na sam vrh. Iako ne u potpunosti, tomu ipak mogu zahvaliti singlici “Red, Red Wine”, koja se penje na prvo mjesto UK i US top liste.


UB40 – “Red Red Wine”

Pjesma “Red, Red Wine” je originalno napisana i izdana od strane Neil Diamonda, ali je došla “samo” do #35. mjesta Billboarda u Americi. Europu nije ni okusila, no, kad je ponovo izdana, 1988. godine, sječanja na UB40 verziju su bila još svježa, te je tada zauzela vrh američke top liste.

S albuma su još skinute singlice koje redom dolaze i na top liste, “Cherry Oh Baby” (UK #12), “Many Rivers to Cross” (UK #16) i “Please Don’t Make Me Cry” (UK #10).
Ukupno četiri singlice na top listama.


UB40 – “Cherry Oh Baby”

Ako je suditi po onoj Lennonovoj, da album vrijedi onoliko koliko je singlica sa njega skinuto, onda …..

Zahvaljujući uspjehu albuma “Labour of Love”, UB40 izdaje još tri albuma sa obradama, “Labour of Love II”, “Labour of Love III” i “Labour of Love IV”.


UB40 – “Labour of Love” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci