David Bowie – “Scary Monsters (and Super Creeps)”

Rujan – 1980.

Berlinska Trilogija je postala prošlost. Iako komercijalno ni blizu prijašnjim ostvarenjima, David Bowie je bio zadovoljan, jer napokon se u potpunosti profilirao, svoja alter ega ostavio iza sebe i pogledao naprijed. Za ovog umjetnika to naprijed je značilo samo jedno, NOVO!

Sublimirajući do tada napravljeno Bowie kreće u solo avanturu. Za razliku od Trilogije, gdje su doprinosi suradnika (Brian Eno, Robert Fripp, Tony Viskonti) bili neprocjenjivi, ovaj put Bowie kreće sam u nepoznato, Bio je to hrabar korak koji će uroditi albumom “Scary Monsters (and Super Creeps)” , koji kao četrnaesti album izlazi u Rujnu 1980. godine.


David Bowie – “Ashes To Ashes”

Albumu su prethodile singlice, od kojih prva, „Ashes to Ashes“ porobljava top liste, u UK dolazi na prvo, u Americi  na #21 mjesto Billboarda, ali i u ostatku svijeta nema liste bez njene prisutnosti. Istovremeno MTV bjesomučno vrti video spot kojim kompozicija leti u nebesa po broju emitiranja. Ne za ništa, jer pored muzike koju nosi, spot postavlja nove standarde art prezentacije video uratka.

Albumu je prethodilo još nekoliko singlica da bi po samom izlasku i on zaposjeo na vrhove svih top lista na svijetu. Bio je to veliki komercijalni uspjeh izrazito art orijentiranog albuma i Bowie je nakon sušnih godina ponovo počeo puniti bankovni račun.


David Bowie – “Fashion”

Ne baš tako često svi eminentni kritičari s obje stane Atlantika i Europe su bili suglasni o statusu albuma. Jedno oko čega su se donekle razilazili jest njegova uloga u opusu. Dok su jedni tvrdili da je ovo posljednji veliki Bowiev album, drugi su stali na stanovištu da je album kamen temeljac za cijeli opus Davida Bowiea koji je došao nakon njegova izlaska.

Bilo kako bilo, “Scary Monsters (and Super Creeps)” jest veliki album i album koji će nadživjeti svoje vrijeme, a nažalost već je nadživio tvorca.


David Bowie – “Scary Monsters (and Super Creeps)” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci