Family – “Bandstand”

Rujan – 1972.

Progresivna grupa Family izdaje šesti album „Bandstand“.

Nakon uspješnog prethodnika, albuma „Fearless“, koji je proglašavan čak i za remek djelo žanra, bilo je poprilično teško ponoviti uspjeh, ali s drugom formulom, jer u progresivnom svijetu u to doba samo „mijena stalna bila jest!“.

Umjesto da razvijaju izričaj prema još progresivnijem smjeru i pokušaju se naći u njemu, Roger Chapman  i suradnici kreću obrnutim smjerom, prema “main streamu”. (ovo ne shvatiti doslovno!).

Rezultat, album „Bandstand“ registrira zaokret benda prema nešto mekšim vodama, pogotovo u kontekstu instrumentala. Na albumu po prvi put nema ni jedan. Isto tako, John Wetton, koji je na prethodniku igrao veoma važnu ulogu, kako kompozitorski, vokalno i dakako sa svojim basom, na ovom albumu samo svira bas. (neposredno nakon izlaska albuma napušta bend da bi se pridružio magičnoj inkarnaciji King Crimsona).


Family – “Burlesque”

Skrećući s progresivne putanje, ali ne prodajući svoje ideje za novac, Family s albumom „Bandstand“ dolazi po drugi put na top listu Billboarda. Što to komercijalno znači, ne treba spominjati. Isto tako, singlica “Burlesque” skinuta s njega uspijeva doći na gornje ljestve Billboardove top liste singlica. Ukratko, album „Bandstand“ je uspio komercijalno, ali i umjetnički, što je najbitnije!


Family – “Ready To Go”

Iako je po izlasku nevoljko dočekan, jer svi su očekivali novi prodor u progresivno polje, naknadno album „Bandstand“ biva proglašen za remek djelo (again!) i time svrstava grupu Family u ligu rijetkih grupa koje imaju taj pridjev svojih albuma s poprilično različitim izričajem.

Osobno, ne bih uopće pravio razliku između ova dva albuma (prvi je „Fearless“) jer svaki za sebe predstavlja svoj svijet, toliko različit, a opet toliko sličan.

Veličina progresivnih grupa i jest bila u tome i ruku na srce, nema ih mnogo koje su mogu podičiti s time!


Family – “Bandstand” / full album 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci