Deep Purple & posudbe!

Zar i ti sine Brute!?

Objavljeno 08. 01-2017. /

Nije tajna da se tokom cijele muzičke povijesti provlači tematika kopiranja/“otimanja“ i njihova dokazivanja, odnosno osporavanja.

Moramo biti iskreni i priznati da uzori, inspiracija katkad idu ruku pod ruku s plagijatom. U mnogim je slučajevima teško, ako ne i nemoguće povuči crtu gdje završava inspiracija/uzor, a počinje plagijat.

Još iz doba klasičnih kompozitora, kad se moderna muzika tek rađala, kompozitori su posezali za narodnom muzikom i njenim elementima, te je implementirali u svoja djela preoblikovana, reinterpretirana, a katkad čak skoro pa doslovno preslikana (Čajkovski – „Slavenski Marš“, Smetana – “Vltava”, Liszt – “Mađarska Raspdja”..).

Ni rokeri nisu ostali imuni te su u svojim djelima imali duboko utaknu legislativu prethodnika, većinom blues provijencije. Kao i kod „klasičara“, neki su otišli toliko daleko da su doslovno grabili dijelove ili cijele kompozicije, zajedno s tekstovima i reinterpretirali ih ne navodeći autore (Led Zeppelin).

„Led Zeppelin – The Greatest Cover Band in Rock History!?”  je izazvao je burne reakcije, pogotovu okorjelih fanova (u kojem taboru i sam pripadam!), ali i par stvarno objektivnih komentara, od kojih mi je najbliži bio od jednog posjetitelja, da su “Led Zeppelin uzeli odbačene i zaboravljene pjesme, doslovno sa smetišta povijesti i udahnuli im novi, vječni život!”

U vjerovanju da Led Zeppelin nisu jedini koji su “kopirali“, pronjuškao sam po netu i našao nešto o još jednoj velikoj grupi, Deep Purple. Doduše, odmah u startu moram priznati da je obim kod njih daleko manji od Led Zeppelina, a i način “kopiranja” je drukčiji. Tako da u biti kod nekih “plagijata” možda možemo govoriti o inspiraciji ili uzoru, ali kod nekih baš i ne.

Hoće li se tvrđava zvana Deep Purple ovime urušiti, definitivno ne, ali da će recimo, pasti sjena na jedan od najvećih rifova ikada napisanih, onaj u kompoziciji “Smoke on the Water”, to sigurno hoće.

Ovu listu kompozicija grupe Depp Purple i uzora nisam donio u namjeri da omalovažim opus ovog benda, jer i sam pripadam onima koji su počeli s njima svoj muzički pohod kroz život.

Shvatite ovo sve skupa kao zabavu, laganicu, jer ništa drugo i nije!


Deep Purple – “Black Night”

Rick Nelson – “Summertime”


 Deep Purple -“Lazy”

Cream – “Steppin Out”


Deep Purple – “Child in Time”

It’s a Beautiful Day – “Bombay Calling”


 Deep Purple – “Wring That Neck”

It’s a Beautiful Day –  “Don and Dewey”


  Deep Purple – “Burn”

George Gershwin – “Fascinating Rhythm”


 Deep Purple – “Fireball”

 Warpig – “Rock Star”


 Deep Purple – “Smoke on the Water”

 Astrud Gilberto & Gil Evans – “Maria Quiet”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci