Procol Harum – „Shine On Brightly“

Rujan – 1968.

Procol Harum izdaje drugi album „Shine On Brightly“.

Nošena na krilima uspjeha prvog albuma, grupa hrabro gazi neistraženim područjima progresivne muzike.

Iako svoj uspon ima zahvaliti mega popularnom hitu “Whiter Shade of Pale“, napisanom na predložak Bachove teme, to ih ne ometa u nakani da budu pioniri progresive. Tako na ovom albumu imamo na „b“ strani ondašnjeg vinila sedamnaestominutnu temu „In Held ‘Twas in I“, koja širom otvara vrata progresivnom izrazu baziranom na simfo utjecajima i dakako, u komadiće razbija krutu trominutni strukturu kompozicije.

Ovom prilikom mogu komotno reći, ono što je Iron Butterfly napravio s kompozicijom „In A Gadda  Da Vida“, za psihodelični i heavy rock, to je Procol Harum napravio s ovim albumom za pop verziju simfo rocka.

No čudna je sudbina ovog benda. Nakon uspjeha i ovog albuma, izdaju remek djelo „A Salty Dog“, da bi nakon nasljednika, posvetili svoju karijeru radu sa simfonijskim orkestrom. U suradnji s Edmonton Symphony Orchestra, izdaju živi album, koji u neku ruku otvara još jedna vrata, kroz koja će se gurati Deep Purple i Uriah Heep.

No, to je već druga priča.


Procol Harum – “In Held Twas In I”

S albuma „Shine On Brightly“ su redovno skidane teme ili fragmenti za obradu, od kojih je najpoznatija obrada grupe Transatlantic, koja je obradila skoro cijelu „In Held ‘Twas in I“, na svom albumu „SMPT:e“.

Procol Harum je u povijesti muzike, pored svega nabrojenog, ostao poznat kao najrafiniraniji bend sa Otoka. Svi kasniji albumu su vrvjeli malim biserima, jer se grupa vratila kraćim kompozicijama. S time su samo dobili. Svaki album kojeg su izdali, za sebe predstavlja muzičko djelo od koje se jednostavno ne možete odvojiti od trenutka kad ga počnete slušati.

Ne vjerujete?
Poslušajte bilo koji njihov album, pa se uvjerite!


Procol Harum – „Shine On Brightly“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci