Mott The Hoople – “All the Young Dudes”

Rujan – 1972.

Mott The Hoople ima iza sebe tri dobra albuma, ali nažalost ne i priznanje za njih.

Prvi album, nazvan po imenu grupe, dobiva instant kult status. Drugi biva mlako primljen zbog zaokreta grupe, kao i treći.

Dakako, lutalo se tražeći izraz, koji bi grupu identificirao i na taj način, odvojio od stotine tisuća sličnih.
Bez uspjeha.

Turneja nakon trećeg albuma „Brain Capers“, je bila katastrofalna jer nisu mogli doprijeti do auditorija. Još za vrijeme turneje je bilo očito da se grupa raspada i da je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi. Glas o mogućem raspadu dolazi u Englesku i prije njihovog povratka s turneje.

I tada se događa nešto što više liči na bajku, nego na životnu priču. Čuvši glasine o raspadu radi neuspjeha, njihov vatreni obožavatelj, recimo mu ime, David Bowie, kontaktira grupu i nudi joj svoju pomoć. Kao prvo, daje im kompoziciju „Suffragette City“, izdanu na upravo objavljenom njegovom albumu „Ziggy Stardust….“. Ian Hunter i ekipa odbijaju pomoć.
Ali Bowie je bio uporan, nudi im „All the Young Dudes“, koju prihvaćaju i izdaju je na singlici. Pjesma dolazi na top liste i lansira Mott The Hoople medu odabrane. Slijedio je i album istoga naziva, koji izlazi u Rujnu 1972. godine i cementira položaj ovog sastava.


Mott The Hoople – “All the Young Dudes”

Da bi ih još više približio publici, Bowie, stari kameleon, otac Glam pokreta, uvodi ih u sam njegov centar. Tu više nisu mogli omanuti, zauzimaju svoje mjesto. Doduše, esencjano su bili daleko od njega, no ipak, i umjetnici moraju od nečega živjeti. Suradnja sa Bowiem naglo biva prekinuta nakon incidenta na snimanju jedne njegove pjesme, kad Bowie nije bio zadovoljan njihovom snimkom. No, to i nije baš važno za ovu priču.

Mott The Hoople su nastavili snimati ploče, dobre kao i uvijek, samo ovaj put priznate od kritike i prihvaćene od publike.

Moj interes za ovu grupu završava odlaskom Ian Huntera u solo vode. Iako je bio samo dio skladateljskog tima, ipak je s njime Mott The Hoople suviše izgubio.

I za kraj, moram napomenuti, Ian Hunter je snimio nekoliko briljantnih albuma, a možda najbolji, neponovljiv, „You’re Never Alone with a Schizophrenic“, na kojem se nalazi vjerojatno najimpresivnija balada ikada napisana, „The Outsider“. Ne vjerujete – poslušajte je!


Mott The Hoople – “All the Young Dudes” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci