Jethro Tull – “Minstrel in the Gallery”

Rujan – 1975.

„Tick As Brick“, majka svih koncept albuma je polako krenuo prema policama s kojih se (često) brisala prašina, nasljednik „Passion Play“ nikada nije dobio zaslužena priznanja, poglavito radi glupe kritike i kritičara koji su u njemu pokušavali vidjeti ono što nije bio, niti je ikada namjeravao postati, nasljednik prethodnika.

(Valorizacija ovog velikog djela se može naći na ovom portalu, kliknite ovdje!, a za njegovo bolje razumijevanje, kliknite ovdje!).

Album „War Child“ je došao kao rezultat pritiska diskografske kuće, ali i iscrpljenosti Ian Andersona i nemogučnosti da smisli i realizira zaokruženi projekt. Tako se na ovom albumu našlo poprilično materijala koji je već bio snimljen na nesuđenom nasljedniku albuma „Tick As Brick“.

Izvori su postajali sve plići i Andersonu je prijetilo polako, ali sigurno tonuče u manirizam. Folk trilogija je držala bend na površini, ali ipak, teško je itko u tim trenucima mogao pretpostaviti što slijedi nakon toga, osim daljnjeg pada.

Došao je taj dan u Rujnu 1975. godine kad je izašao „Minstrel In the Gallery“. I potpisnik ovih redaka je skeptično očekivao prvo slušanje.

I …?

Album „Minstrel In The Gallery“, nevjerojatno, Kopernikom obrat u opusu!!!
Prvo je slušanje otvorilo sve moguće horizonte, a njih je kad je Jethro Tull u pitanju, bezbroj. U maniri najboljih ostvarenja, „Aqualung“, „Benefit“ i pogotovo konceptualnih nasljednika, „Minstrel In Gallery“ donosi Jethro Tull u svježem i inspirativnom izdanju.

Ni traga umoru, ni traga manirizmu, toj najopasnijoj klopki u koju su redom upadali velikani prošlog stoljeća kad je inspiracija polako, ali sigurno odlazila dalje od njih. Album je svjež, provokativan, pun, prepun rifova, melodije tjeraju suzu na oko, Andersenova akustična gitara nikad nije zvučala bolje, flauta divlja, artikulirana u svojoj neartikuliranosti, … , ovako bi mogli nabrajati do sutra .. .


Jethro Tull – “Minstrel in the Gallery”

Za razliku od prethodnika, u kojem je dominirala orkestracija, uvedeni su žičani aranžmani. (dirigent, David Palmer!), što je pridonijelo općem utisku povratka na neke stare pozicije.

Isto tako, povratak na neki omjer električnog i akustičnog djela je stvorio perfektan emocionalni balans albuma. I naposljetku, sama činjenica da je na albumu šesnaestominutna kompozicija, daje naslutiti korijene i stremljenja.

Ukratko, „Minstrel In the Gallery“ je ne samo iznenadio, već se pozicionirao na mjesto u opusu s kojeg s visoka gleda mnoga ostvarenja koja je Jethro Tull kreirao.

Ovo je u biti posljednji veliki Jethro Tull album, ako ćemo ga gledati u ogledalu legislative najvećeg uspona benda. Dakako, nitko ne spori veličinu i važnost folk trilogije, ali to je već neki drugi Jethro Tull, ne manje bitan i izazovan od prethodnog, no, …. (ostatak ostavljam vama!)

I za kraj, par faktografskih podataka.
Album „Minstrel In the Gallery“ je u Americi i u Engleskoj dobio priznaje za zlatnu tiražu. Na Billboardu dolazi na #7. mjesto, dok u UK stiže do #20.-og.

Ne loše za jedan progresivni album, koji je kao feniks izrastao iz pepela opusa.


Jethro Tull – “Minstrel in the Gallery” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci