Gary Wright
1943. – 2023.

Kad se spomene ime Gary Wright, ime danas malo kome nešto znači, pogotovo u kontekstu opće pauperizacije medijskog prostora. Biti umjetnik u nekoj od punine smisla riječi, danas je u 99% slučajeva totalna nepoznanica, svima pa i onima koji vladaju na top listama.
Ne radi se o tome da li se nešto razumije ili ne, već jednostavno o vremenu koje je tijekom godina izgubilo mjerila vrijednosti kakva su nekada važila. Kao i u javnom životu, kad su moralne vertikale stvar daleke prošlosti, tako i u muzici, umjetnici koji su stvarali, izvodili svoja djela pripadaju istoj izumrloj vrsti.

Jedan od tih i takvih je bio Gary Wright. Poklonicima (mainstream) progresivne muzike prošlog stoljeća poznat kao jedan od utemeljitelja, ko-autor većine opusa i dakako, aktivni član na svim albumima za prvog (i najkreativnijeg) djela života grupe Spooky Tooth.
Za one druge ljubitelje, poklonike top lista, Gary Wright će ostati u sjećanju po nekoliko hitova, od kojih je „Dream Weaver“ porobio top liste diljem svijeta i katapultirao istoimeni solo album, sebi tik iza leđa. Iako jedini koji je toliko visoko odskočio, „Dream Weaver“ mu nije bio jedini hit.

Gary Wright je rano počeo s muzikom, toliko rano da u biti i sam nije znao za nikakav drugi život osim onog muzičkog. Jer kao dijete je bio pod svjetlima reflektora, na TV-u, ali i na daskama koje život znače. Glumio je u nekoliko mjuzikla tog vremena, od kojih je mjuzikl „Fanny“ bio veliki hit na Broadwayu. Uzimanje instrumenta u ruke i sjedanje za klavir da bi stvarao je bio samo logičan slijed događaja.

A taj je slijed počeo, vjerovali ili ne, nakon studija medicine i psihologije, kad na nagovor mogula Island Recordsa su-osniva Spooky Tooth. S njima snima sve spomena vrijedne albume, i tom ga kreativnom zanosu zatiče poziv George Harrisona da mu se pridruži u kreaciji budućeg albuma, „All Things Must Pass“.

Iz tog perioda datira početak velikog prijateljstva između ovo dvoje ljudi, a u biti počelo je u studiju, kad je Gary, koji je tek došao, nespreman sjeo za klavir i radi njega se snimanje odgodilo. Dakako, svi su ga gledali poprijeko, osim Harrisona, koji mu je prišao, potapšao ga po ramenu i rekao, „Samo ti vježbaj i javi kad budeš spreman, mi imamo cijelo vrijeme ovog svijeta čekati!“. Dakako, Harrison je bio poznat po svom karakteru, tako da ova epizoda samo potvrđuje već znano. Uglavnom, nakon snimanja albuma, Gary i George postaju veliki prijatelji, koji su se družili sve od Harrisonovog preranog odlaska, kako u studiju, tako i na osobnoj razini.

Kad je Gary napustio matičnu grupu Spooky Tooth, krenuo je u solo vode. Imao je nekoliko veoma zapaženih izdanja, dakako, na čelu s albumom „Dream Weaver“, kojeg je nosila istoimena singlica. Album je bio vrhunac solo karijere ovog umjetnika, ali ne i njen kraj, jer ….

Paralelno sa solo karijerom, Gary piše muziku za filmove, al i za kazališne predstave. Uz mnogobrojne suradnje s eminentnim umjetnicama tog doba, (B.B. King, Jerry Lee Lewis, Harry Nilsson, Ronnie Spector, … ), aktivno nastupa, sa svojim bendom, povremeno s matičnom grupom prilikom rijetkih ujedinjenja, ali i s Ringo Starom u njegovom All Star bendu.

Ukratko, jedan bogat i plodan umjetnički život, iza kojeg stoji umjetnik koji nikad nije hrlio svjetlima reflektora, već su ona dolazila k njemu i osvjetljavala ga kao jednu od velikih osoba prošlog, a i ovog stoljeća na polju muzičke umjetnosti.

R.I.P.

Povezani članci