Karlheinz Stockhausen – “Intuitive Music”

Rujan – 1968.

O tempora, o mores!

Prije više od stotinu godina, točnije 1916. godine, Hugo Ball i Emmy Hennings su otvorili noćni klub “Cabaret Voltaire”. Veoma brzo klub je postao centar umjetničkih zbivanja, ispočetka lokalnih, a potom i međunarodnih. Dakako, govorimo o rađanju DADA pokreta i samim tim avangarde u svojoj embrionalnoj formi.

Cabaret Voltaire je potrajao dug niz godina i za života stvorio nebrojeno umjetnika, poglavito avangardnog usmjerenja, ali isto tako, pokreti nastali u to doba pod njegovim krovom su imali dalekosežni utjecaj na umjetnost dvadesetog stoljeća i njen razvoj prema mainstreamu u obliku i pakovanju prihvatljivom širokim masama.

No, postojali su umjetnici koji su vukli korijene direktno iz DADA pokreta i nisu se željeli povinovati nikakvim normalama, ni šablonama, a pogotovo nikakvoj komercijalnoj komponenti.
Na scenu su sredinom prošlog stoljeća stupila dva velika avangardna kompozitora, Terry Riley i Karlheinz Stockhausen. Dok je Terry između ostalog svojim minimalizmom direktno utjecao na glazbena strujanja u jazzu i rocku, dotle je Karlheinz ostao samostojan u svom stvaralaštvu i time se u neku ruku izolirao od bilo kakve mogućnosti prodora prema centru zbivanja među širokim auditorijem. No, istovremeno su se cijeli pokreti nastali šezdesetih/sedamdesetih napajali na njegovim kreacijama, smjestivši ga na pijedestal kao jednog od najznačajnijih kompozitora današnjice. (Cjelokupan Kraut rock pokret je velikim djelom oslonjen na njegov opus!)

Jedna od prvih velikih kompozicija, onda i danas s povijesne perspektive, je bila njegova “Intuitive Music”, kreacija čija je muzička forma (nazvana po kompoziciji, ili pak obrnuto?), po samom objavljivanju pala na plodno tlo, poglavito u jazzu i rocku.
O čemu se radilo!

“Intuitive Music” je Karlheinz Stockhausen uveo kao oblik slobodne forme, u kompozicijama u kojima izvođačima nisu zadane nikakve note, već se cijelo djelo temelji na improvizaciji i „pokušaju“ ujedinjenja instrumenata koji je izvode. Ne treba biti lumen, i zaključiti da je Karlheinz u biti na svjetlo dana donio nešto što je u to vrijeme već postojalo u rock okruženju, iako ne u toj formi, i pogotovo ne u tom volumenu. Ipak, jamovi i improvizacije su imali svoje zakonitosti, bilo da se radilo o grupi Cream ili Grateful Dead, ili bilo koja Kraut rock grupa, dok je “Intuitive Music” bio lišen i te labave poveznice unutar djela. Dakako, nenaviknutom uhu ova muzika je u klasi kakofonije bez ikakva smisla i reda, no, to je ipak neka druga priča.

I pored (današnje) legislative i statusa, u trenutku kad se pojavio Karlheinz Stockhausenu je instant nametnuto “negiranje prava na postojanje”, da bi tijekom vremena ipak bio prihvaćen kao avangardni umjetnik. Protokom vremena i sazrijevanju svijesti da muzika nije samo par nota koje tvore lijepu melodiju, uloga pionira izričaja se dobrano izmijenila, postao je kultni kompozitor i referenca avangardnog pristupa.
Tolika da danas možemo govoriti o Karlheinz Stockhausenu kao mainstream avangardisti!

O tempora, o mores!


Karlheinz Stockhausen – “Intuitive Music”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci