Walter Becker
1950. – 2017.

Rujan – 2017.

Preminuo su-osnivač grupe Steely Dan, Walter Becker !

Walter Baker je bio sve samo ne klasična rock zvijezda i kao takav se nije nikada ni prikazivao.

Genij koji je ležao u njemu je isplivao davnih sedamdesetih prošlog stoljeća i do današnjih dana osigurao svom vlasniku status legende. Da, legende, jer Donald Fagen i Walter Becker su uspjeli napraviti što u njihovo doba nitko nije, vratili su trominutnu kompoziciju na top liste.

I ne samo to, u njih su utakli jazz.
I ne samo to, nego su taj jazz veoma često profilirali „new orleanskim“ zvukom.

E sad, zamislite, vrijeme je dvadesetominutnih kompozicija, konceptualni albumi caruju top listama, ELP, Jethro Tull, .. pune stadione, Allman Brothers Band snimaju najveći živi album na kojem najkraća kompozicija traje 20 minuta. Led Zeppelin caruju svojim polusatnim ekspandiranim kompozicijama sa zlatnih i platinastih albuma.

I u tom okruženju se javlja ekipa, okupljena oko Donald Fagena i Walter Beckera, daje sebi ime Steely Dan (po sexy igrački!) i na svjetlo dana lansira trominutne vinjete.

Bio je to udarac kojeg nije mogao svatko primiti bezbolno, uključujući i pisaca ovih redaka. No, vrijeme je bilo na njihovoj srani, poglavito jer je kvaliteta kompozicija bila superiorna, aranžmanski su bili za koplje ispred svog vremena, a produkcija na tragu briljantnog.

To im je donijelo priznaje za album “Pretzel Logic”, koji je po manje više svim relevantnim čimbenicima tog vremena proglašen za album godine!

Karijera im nakon tog albuma leti nebu pod oblake, ali zvjezdani status nikada nije utjecao na ovaj duo te su elegantno dočekali novo stoljeće ne izgubivši ni jedan poen iz prošlog. Štoviše, novi su se slagali.

Već je bilo govora i nekih govorkanja o zdravlju Waltera Beckera, jer je preskočio prošlu turneju benda, ali u medijima se samo lansirala informacija da je na tretmanu. Nikakvih drugih informacija nije bilo.

Identičan slučaj je i sada. Nema nikakvih detalja, od čega je bolovao i kako je umro. U biti, neka se time bave žuti listovi, na ovom mjestu je bitna ona žalosna, otišao je Walter Becker!

Da, kanila mi je suza, kako i neće.
Ovaj mi je čovjek priuštio sate i sate neizmjernog muzičkog užitka i bio je jedan od par umjetnika koji su promjenili tok mog interesa u muzici i doveo je ovdje gdje je sada.

Hvala na svemu, počivao u miru “a real jazz snob“!

Povezani članci