Focus – “Focus Plays Focus” aka “In and Out of Focus”

Rujan – 1970.

Kad je Ian Akkerman napustio Brainbox, susreo se s Thijs van Leerom i zajedno su krenuli u novu avanturu. Znali su da su hendikepirani samom geografskom lokacijom, jer Holandija ipak u to vrijeme nije bila zemlja u koju je rock komuna upirala pogled, iako je imala bogatu rock scenu.

Zahvaljujući klasičnom obrazovanju ovog dua jedan od pravaca u kojem će bend krenuti se sam nametnuo, a ono što je bio nedostatak, pojavilo se kao prednost, jer su se okrenuli destilatu medievala kojeg su utkali u izričaj.

Prvi album je izašao i bio ujedno i posljednji u originalnoj postavi Focusa, kako su nazvali svoj novi bend. U samom startu su pobrali simpatije kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni, poglavito s instrumentalima koji su bili veliko osvježenje i otkriće tog doba. Doduše, na albumu su se našle i kompozicije s vokalom, koje su redom bile inferiorne instrumentalima.


Focus – “House Of The King”

Kako je album prešao granice matične zemlje, u međunarodnoj distribuciji mijenja naziv u „In and Out of Focus“, i to je ujedno i ime pod kojim ga je pisac ovih redaka i upoznao (zašto je naziv album izmijenjen, nije mi poznato, ali da ima ikakve logike, nema).

Isto tako, na prvom (lokalnom) izdanju albuma “Focus Plays Focus”, nije se našla singlica koja ga je i te kako dobro predstavila?? Kompozicija „House of the King” će se naći na međunarodnom izdanju, „In and Out of Focus“

Dakle, o kakvoj se pomami za ovom grupom radilo u to vrijeme svjedoči i osobno iskustvo. Kad sam čuo da „Jozo Gripula“ ima album „In and out of Focus“, počela je obrada, koja je na koncu završila s trampom koja možda i ne izgleda najpovoljnije za mene, ali, radilo se o Focusu kojeg sam jednostavno morao imati!
Uglavnom, postao sam ponosni vlasnik tankog vinila sa žutom naljepnicom u zamjenu za dvostruki album „Manassas“ (Stephen Stills,) i plus Isaac Hayes – „Shaft“. (3 za 1, odlična trampa 🙂 )

Nakon ovog albuma Focus uzlijeće na međunarodnoj sceni, puneći top liste svojim melodičnim instrumentalima i dvorane svojim progresivnim pristupom kompoziciji.

S prva tri (četiri) albuma postali su jedna od najljepših priča ispričana u rocku prošlog stoljeća.


Focus – “Focus Plays Focus” aka ” In and Out of Focus”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci