Van der Graaf Generator – “The Quiet Zone/The Pleasure Dome”

Rujan – 1977.

Van der Graaf Generator izdaje osmi album “The Quiet Zone/The Pleasure Dome”.

Bit će to posljednji album kojeg je grupa izdala u prošlom stoljeću. Nakon njega slijedi hibernacija iz koje se budi tek 2005. godine i nastavlja niz briljantnih albuma.

Teško je reći sa sigurnošću zašto se grupa raspala nakon ovog albuma, pogotovo jer su s njime doprli do nešto šireg segmenta publike i time sebi osigurali kakvu takvu materijalnu egzistenciju.

Za razliku od prethodnika, “The Quiet Zone/The Pleasure Dome” sadrži nešto kraće kompozicije, a sam zvuk je obogaćen suvremenim izričajem. Doduše, album jest primljen s podijeljenim kritikama, kako od kritike tako i od sljedbenika sastava. Najveća je u biti kritika upućena na neku vrst simbioze solo albuma Peter Hammilla,”Over”, koji je izašao par mjeseci prije albuma grupe. Neki su išli toliko daleko da su proglasili i ovaj album kao solo album lidera, jer sve je pjesme ionako on sam napisao.


Van der Graaf Generator – “Lizard Play”

Na drugu stranu, ne skrivajući oduševljenje sadržajem, dio kritike, a pogotovo auditorij, dovodi album na top listu. (doduše ostao je na samom ulazu, ali to i nije bitno u ovom kontekstu).

Snimanju ovog albuma su prethodile personalne promjene, što je i te kako utjecalo na finalnu sliku. No i pored toga, Van der Graaf Generator nije izgubio svoj pečat i album je zasluženo zauzeo počasno mjesto u opusu grupe.


Van der Graaf Generator – “The Habit Of The Broken Heart”

Nakon ovog albuma Van der Graaf Generator nestaje s pozornice punih 28 godina, kad se vraća briljantnim albumom “Present” i u klasičnoj postavi. Dakako, diskografska kuća nije mirovala za to vrijeme, te je u nekim redovnim intervalima izdavala kompilacije.

Uz ovaj je period vezna jedna pomalo bizarna činjenica. Godinu dana nakon raspada grupe, Charisma Records izdaje prvi album grupe snimljen u živo, “Vital”!?


Van der Graaf Generator – “The Quiet Zone/The Pleasure Dome” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci