Procol Harum – “Conquistador”

Rujan – 1972.

“Conquistador” je jedna veoma čudna kompozicija. Svoj je život počela kao uvodna pjesma na prvom albumu grupe Procol Harum, svoj pravi život je živjela kao samostalna singlica na top listama, ali ne u vrijeme kad je ugledala svjetlo dana.

Naime, pet godina od izlaska albuma prvijenca, Procol Harum se okrenuo pionirskom projektu, suradnji s Edmonton Symphony Orchestra, i tada je kompozicija “Conquistador” zasjala punim sjajem, zasjenivši sve ostale pjesme na tom briljantnom albumu.

Možda je ironija samo njeno postojanje u okruženju vječne “A Whiter Shade Of Pale”, jer je cijelog života nezasluženo ostala u njenoj sjeni, iako je na top listama zabilježila bolje rezultate.

Uostalom, kad je Procol Harum sastavljao listu kompozicija koje će se naći na albumu kojeg će snimiti s orkestrom, na njemu se našla kompozicija “Conquistador”, ali ne i “A Whiter Shade Of Pale”, iako bi njenim uvrštavanjem, odnosno obradom, album komercijalno imao daleko bolji rezultat.

Samo ta činjenica govori sama za sebe!


Procol Harum / with the Edmonton Symphony Orchestra – “Conquistador”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci